digitale transformatie

Digitale transformatie: de synergie tussen mens en (low-code) technologie

Digitale transformatie en low-code, het zijn termen die je waarschijnlijk steeds vaker hoort. Terwijl veel organisaties het hebben over de technologische aspecten van deze veranderingen, vergeten ze vaak een belangrijk onderdeel: de mensen. Ofwel diegenen die deze technologieën implementeren, gebruiken en ervaren. Wat betekent digitale transformatie in relatie tot zowel technologie als mensen? Laten we hier dieper induiken.

Wat is digitale transformatie?

In onze steeds veranderende digitale wereld horen we vaak over ‘digitale transformatie’, met name binnen de domeinen van IT en business development. Echter, deze term roept nog steeds vragen op bij velen: wat houdt het nu precies in?

Digitale transformatie betreft niet alleen de implementatie en adoptie van nieuwe low-code technologieën. Het gaat verder dan dat. Het omvat een nieuwe blik op bedrijfsprocessen, het veranderen van organisatieculturen en het verbeteren van de klantbeleving.

Voor veel MKB-bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties is dit onmisbaar om zich staande te houden in een technologisch gedreven landschap. Maar de uitdagingen zijn groot. Soms komt dat omdat het samenspel tussen mens en low-code technologie over het hoofd wordt gezien.

Lees ook Wat is digitale transformatie? en Digitale transformatie op topsnelheid met low-code

Uitdagingen van hedendaagse IT-infrastructuur

De afgelopen jaren hebben we een explosie aan technologische ontwikkelingen gezien. Veel bedrijven hebben software over software gestapeld, in een poging om bij te blijven, waarbij legacy systemen de flexibiliteit in de weg zitten. Deze logge systemen beperken de wendbaarheid. Hier biedt low-code een uitweg. Low-code platformen beloven efficiëntere ontwikkelingsprocessen. Maar, kunnen we helemaal op technologie vertrouwen?

Mensen in het middelpunt

We beseffen ons allemaal dat technologie ons verder kan brengen. Maar het zijn de mensen die deze verandering daadwerkelijk tot leven brengen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.

Neem bijvoorbeeld een medewerker die al jarenlang vertrouwt op een specifiek systeem. Deze medewerker kan twijfelen om over te stappen naar moderne oplossingen, zoals low-code, soms uit weerstand, maar vooral vanuit een gevoel van onbekendheid. Hier toont low-code zijn ware kracht door de belofte van gebruiksgemak, maar de adoptie vereist wel nog steeds een tactvolle menselijke benadering.

Lees tip! Wat is low-code?

Training en educatie: Iedereen aan boord

Low-code, is dus ontworpen voor gebruiksgemak, maar vraagt toch om een bepaalde mate van inzicht en scholing. Het is daarom aan te raden om je teams training te geven onder leiding van een low-code expert. Deze professional kan niet alleen uitleg geven over nieuwe applicaties, maar ook laten zien hoe het innovatie kan stimuleren. Het resultaat? Gemotiveerde teams die klaar zijn om het beste uit de nieuwe technologie te halen!

De voortdurende reis van digitale transformatie

De reis van digitale transformatie is continu. Denk maar eens aan de snelle opkomst en integratie van AI in onze dagelijkse taken. Het gaat niet zozeer om het kiezen van de nieuwste tool, maar om de bedrijfsbereidheid om zich aan te passen en flexibel te blijven. Organisaties die nu de stap naar low-code zetten, leggen een fundament voor een toekomst waarin ze gemakkelijk kunnen bijsturen en inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Conclusie

Digitale transformatie is een samensmelting van technologie en menselijke ambitie. Terwijl steeds meer organisaties de wereld van low-code verkennen, is het belangrijk om deze twee elementen in balans te houden. Bij ChangeMakers begrijpen we deze balans en zijn we er om organisaties te begeleiden op hun digitale transformatiereis. Bekijk onze diensten of neem contact met ons op!

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp