wat is digitale transformatie

Wat is digitale transformatie?

Digitale vooruitgang gaat sneller dan ooit. Voor organisaties betekent dit twee dingen: aanpassen of achterblijven. Waar zet je de eerste stap en hoe zorg je ervoor dat je de juiste technologieën implementeert zonder de weg kwijt te raken? Laten we terugkeren naar de basis. Wat houdt digitale transformatie precies in en waarom zou jouw organisatie op deze trein moeten springen? Hier ontdek je het.

Wat is digitale transformatie?

Digitale transformatie, ook wel digitale transitie genoemd, is meer dan alleen ‘digitaliseren’. Als we het begrip ‘digitale transformatie’ ontleden, dan zien we twee verschillende onderdelen terugkomen. Het gaat over technologie, en over een transformatie. Digitale transformatie klinkt misschien als een groot en vaag concept, maar het is eigenlijk heel concreet:

Digitale transformatie is een fundamentele verandering in hoe organisaties technologie, mensen en processen gebruiken om hun bedrijfsprestaties te verbeteren en nieuwe waarde voor klanten te creëren.

Foto: Nuhi Stenvers

Foto: Nuhi Stenvers (CCO van ChangeMakers).

Het gaat hier dus over een verandering. Het gaat niet alleen over het introduceren van nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence of Big Data, maar ook het herzien van je bedrijfsstrategieën en -processen.

Beter en sneller worden

Als je op je werk merkt dat de oude manier van dingen doen niet meer voldoet en je collega’s het steeds over ‘innovatie’ hebben, dan ben je al midden in de transformatie. Het gaat erom dat je als bedrijf slim gebruikmaakt van technologie om beter en sneller te worden in wat je doet. Dit kan zo simpel zijn als overstappen naar een digitaal facturatiesysteem dat je helpt de papierwinkel te verminderen en fouten te voorkomen. Of om een ander voorbeeld te benoemen: denk aan de bakker op de hoek die nu via een app bestellingen aanneemt en zo zijn voorraad beter kan beheren en klanten sneller helpt – dat is digitale transformatie in actie.

Dus, als je je afvraagt of dit wel iets voor jouw bedrijf is, denk dan aan de kleine frustraties die technologie kan oplossen en het werk makkelijker kan maken.

Lees ook Digitale transformatie op topsnelheid met low-code en Dit zijn de low-code trends in 2023!

Drie onderdelen binnen digitale transformatie

Digitale transformatie gaat dus niet alleen over het implementeren van technologie; het is een heruitvinding van hoe jouw organisatie waarde levert. Er staan drie elementen centraal bij digitale transformatie:

De rol van technologie (1)

Bij het kiezen van de juiste technologie voor jouw bedrijf komt meer kijken dan alleen maar de nieuwste trends achterna lopen. Het gaat erom dat je technologie vindt die echt bij je bedrijfsdoelen past. Stel je voor dat je dagelijks werk ineens een stuk soepeler loopt omdat je een systeem hebt dat de klantgegevens slim beheert en op tijd inzichten geeft.

Dit is wat we bedoelen met ‘digital first‘ gaan: technologie toepassen die jouw werkprocessen ondersteunt en verbetert, niet alleen omdat het nieuw is, maar omdat het je helpt je werk beter te doen. Dat is precies wat wij bij ChangeMakers doen; low-code technologie is vanwege zijn wendbare karakter een krachtig hulpmiddel.

Het gaat over mensen (2)

De digitale verandering gaat niet alleen over de systemen en processen; het zijn de mensen die het verschil maken. Denk aan de nieuwe software die wordt geïntroduceerd op je werk. Het is niet genoeg om te leren hoe het werkt; het gaat erom dat je begrijpt hoe het jouw werk makkelijker kan maken. Het trainen en meekrijgen van je team is essentieel. Dit is het moment om open te staan voor vragen en samen te werken aan een soepele overgang. Het gaat om een nieuwe manier van werken waar iedereen bij betrokken is en van profiteert.

Continu herzien van processen (3)

Een goede digitale transformatiestrategie opzetten is als het plannen van een groot project. Je weet waar je naartoe wilt, maar de weg ernaartoe kan onderweg veranderen. Het begint met het stellen van heldere doelen en het in kaart brengen van hoe je daar wilt komen. Maar wees niet verrast als je onderweg je plannen moet bijstellen. De markt en technologieën ontwikkelen zich snel, en wat vandaag de juiste aanpak lijkt, kan morgen achterhaald zijn. Het is dus belangrijk om flexibel te zijn en de bereidheid te hebben om processen te herzien als dat nodig is. Met een duidelijke visie en een team dat bereid is zich aan te passen, kun je de uitdagingen van digitale transformatie aan.

Digitale transformatie - wat is het precies?

Digitale transformatie helpt je organisatie in een stroomversnelling te komen, mits je het goed aanpakt.

De ware kracht van digitale transformatie

De echte waarde van digitale transformatie ligt in het vermogen om met de tijd mee te gaan en zelfs een stap voor te blijven. Het is niet meer genoeg om gewoon te reageren op de markt; je moet deze vóór zijn. Dit betekent dat je alert blijft op wat er in jouw branche gebeurt en je snel aanpast aan wat je klanten nodig hebben. Hier is hoe een slimme digitale aanpak je kan helpen:

  • Klantgerichtheid versterken
    Klanten verwachten vandaag de dag niet alleen snelle service, ze willen ook dat je hun wensen voor bent. Met behulp van digitale transformatie krijg je de tools in handen om de behoeften van je klanten te begrijpen en erop te anticiperen, waardoor hun trouw aan jouw merk alleen maar sterker wordt
  • Efficiëntie naar een hoger niveau tillen
    Het digitaliseren van je processen doet meer dan alleen de foutmarge verkleinen; het geeft je (dev-ops) team de ruimte om zich te concentreren op wat echt belangrijk is. Minder tijd besteden aan repetitieve taken betekent meer tijd voor innovatie en persoonlijke service. Zo kan jouw bedrijf zich snel aanpassen en blijf je efficiënt, zelfs als de markt verandert.
  • Innovatie als standaard
    Data is het nieuwe goud, vooral wanneer het gaat om het verbeteren van je producten en diensten. Digitale transformatie stelt je in staat om de rijkdom aan informatie die je al hebt, te gebruiken om voorop te lopen in innovatie. Het is een continue cyclus van leren en verbeteren, waardoor je altijd relevant blijft in jouw sector.

Lees tip! Van backlogs naar innovatie: versnel je digitale transformatie met low-code en Digitale transformatie: de synergie tussen mens en (low-code) technologie

Wat zijn de uitdagingen?

Elk bedrijf dat de stap zet naar digitale transformatie, loopt tegen obstakels aan. We spraken hierboven over de drie elementen die onderdeel uitmaken van deze digitale transitie (technologie, mensen en processen). Laten we voor ieder van deze onderdelen een uitdaging benoemen:

Technologie niet juist inzetten

Het kiezen van de juiste technologie is niet eenvoudig. Soms leidt de hype rondom een nieuwe tool tot snelle adoptie, zonder dat er goed wordt nagedacht of het echt bijdraagt aan de bedrijfsdoelen. Denk aan bedrijven die ChatGPT gebruiken, en er gaandeweg achterkomen dat er privacygevolgen zijn rondom het gebruik van dit soort tools. Of wat te denken van een CRM-systeem dat zo geavanceerd is dat niemand het begrijpt?

De uitdaging is om technologie te vinden die niet alleen nieuw en glanzend is, maar die echt waarde toevoegt aan je dagelijkse werkzaamheden en je helpt efficiënter en effectiever te zijn.

Mensen centraal stellen

Het implementeren van nieuwe technologie is één ding, maar het zorgen dat je team het ook daadwerkelijk gaat gebruiken, is een heel ander verhaal. De weerstand tegen verandering kan diep zitten. Trainingen en workshops kunnen helpen, maar soms is het net zo belangrijk om gewoon te luisteren naar de zorgen van je medewerkers.

Het gaat erom een omgeving te creëren waarin mensen zich comfortabel voelen met de nieuwe tools en processen, en ze ook echt zien als iets dat hun werk beter maakt, niet ingewikkelder.

Processen blijven aanpassen en innoveren

De strategie is zo goed als je vermogen om deze aan te passen aan de veranderende wereld. Wat als je merkt dat de markt verschuift of als er een nieuwe technologie opduikt die alles wat je hebt gepland overhoop haalt? Flexibiliteit is essentieel. Het continu herzien van processen kan tijdrovend zijn, en soms is het moeilijk om afscheid te nemen van oude methodes die comfortabel voelen.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het verbeteren van processen en het niet verliezen van je kernwaarden en doelen.

ChangeMakers: versnellers van business & IT

Bij ChangeMakers kennen we de ins en outs van digitale transformatie. Wij zijn de architecten die jouw organisatie door het digitale landschap leiden, met low-code oplossingen die snelheid en flexibiliteit brengen. Of het nu gaat om het ontwikkelen van apps die je klantenservice verbeteren of om het bieden van strategisch advies dat je bedrijfsprocessen stroomlijnt, wij staan garant voor een transitie die even naadloos als effectief is. We zijn hier om te zorgen dat jouw digitale transformatiereis soepel en succesvol verloopt.

Conclusie

Onthoud goed, digitale transformatie is geen finishlijn om overheen; het is meer een marathon zonder einde. En met de juiste mindset, tools en partners kan jouw organisatie uitblinken in het digitale tijdperk. Sta je op het punt om de digitale sprong te wagen of wil je het tempo van je huidige transformatie opvoeren? ChangeMakers is jouw partner in elke stap. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp