low code trends 2023

Dit zijn de low-code trends in 2023

Low-code wordt met de dag populairder binnen de softwareontwikkeling. Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat low-code platforms vóór 2024 65% van de IT- en softwareontwikkelingsmarkt voor hun rekening nemen. Low-code krijgt dus steeds meer gebruikers wat zorgt voor een steeds grotere vraag naar de software. Dit gaat natuurlijk gepaard met de opkomst van verschillende aanbieders en veranderingen in de werk- en denkwijzen van organisaties.

Maar welke low-code trends zijn er dan nu precies in 2023? Dat vertellen we je in deze blog!

De low-code trends op een rij

  • De wereldwijde markt voor low-code ontwikkelingstechnologieën in 2023 gaat met 20% stijgen volgens Gartner. Naar ververwachting wordt de waarde dan zo’n 26,9 miljard dollar bedragen in 2023. Dit is een stijging van 19,6% ten opzichte van 2022
  • Grotere ondernemingen gaan low-code steeds meer gebruiken
  • Artificial Intelligence en Machine learning worden steeds beter geïntegreerd in low-code
  • Low-code gaat steeds meer worden gebruikt voor complexe toepassingen
  • In gereguleerde industrieën zoals overheidsorganisaties wordt low-code steeds meer gebruikt
  • Low-code krijgt een nog betere integratie met DevOps en Agile methodologieën
  • Low-code gaat nog beter integreren met data-analyse en business-intelligence tools
  • Gartner voorspelt dat tegen 2026 ontwikkelaars buiten formele IT-afdelingen minstens 80% van de gebruikersbasis voor low-code ontwikkelingstools gaan uitmaken, tegenover 60% in 2021

Wereldwijde groei van low-code is een feit

De wereldwijde markt voor low-code ontwikkelingstechnologieën in 2023 gaat met 20% stijgen volgens Gartner. Naar ververwachting wordt de waarde dan zo’n 26,9 miljard dollar bedragen in 2023. Dit is een stijging van 19,6% ten opzichte van 2022.

Deze stijging is voor ons niet onverwacht. Low-code is een duurzame, enorm snelle, efficiënte en toegankelijke methoden om digitale transformatie te bewerkstelligen in een organisatie.

Toegenomen adoptie door grotere ondernemingen

In middelgrote organisaties is low-code al lange tijd van grote waarde. Volgens Gartner gaan ook grotere ondernemingen low-code veel meer toepassen. Hier kunnen zij eigenlijk ook niet onderuit als zij willen voldoen aan de groeiende vraag naar snelle levering van toepassingen en sterk aangepaste automatiseringsworkflows.

De leveranciers van low-code oplossingen moeten de nadruk leggen op schaalbaarheid en enterprise-grade mogelijkheden om te zorgen dat deze grote ondernemingen vol gaan inzetten op low-code.

Wij zien dat grote ondernemingen zich meer bezig houden met onder andere de veiligheid van low-code platforms. Het is dus van groot belang dat meer vereiste mogelijkheden worden toegevoegd, zodat organisaties van verschillende groottes kunnen profiteren van low-code.

Integratie met Artificial Intelligence en Machine Learning

Elke technologie die in de toekomst wil bestaan, moet zeker volledig geïntegreerd zijn met Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Je ziet bijvoorbeeld momenteel een grote strijd tussen Google en Microsoft om kunstmatige intelligentie te integreren om het vinden van informatie online eenvoudiger te maken.

Het versterken van AI en ML is dus een belangrijke low-code trend. Hierdoor kun je straks nog makkelijker dan het nu al is zonder geavanceerde vaardigheden digitale oplossingen ontwikkelen en implementeren.

AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de ontwikkelingservaring te verbeteren door intelligente codeaanvulling, geautomatiseerd testen en andere productiviteitstools die de ontwikkeling kunnen versnellen en de kwaliteit van toepassingen met weinig code kunnen verbeteren.

Bij ChangeMakers zien we ook dat low-code steeds meer wordt geautomatiseerd en leert van voorgaande gemaakte toepassingen en het gebruik ervan.

Uitbreiding van low-code naar complexe toepassingen

We weten inmiddels dat low-code enorm efficiënt is en een uitstekende oplossing is wanneer het gaat om eenvoudige zakelijke toepassingen creëren. Dit met als doel om te zorgen dat bedrijven sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt en snel digitale toepassingen kunnen ontwikkelen.

Lees tip! Low-code vs. high-code: de verschillen en Low-code vs. no-code: de verschillen en overeenkomsten

Maar low-code gaat zich steeds meer bewegen richting de complexe zakelijke toepassingen. Want ook daar is het enorm geschikt voor. Door de toevoeging van meer mogelijkheden en integraties is low-code een valide technologie zijn om complexe business use cases aan te pakken.

Wij zien vaak dat low-code op een wat kleiner project wordt ingezet. Al snel bewijst low-code dan zijn waarde, waar andere toepassingen dan al snel in het verschiet zitten.

Invoering van low-code in gereguleerde industrieën

Low-code gaat steeds meer worden gebruikt in sectoren met strenge voorschriften en nalevingseisen, zoals de financiële sector, de gezondheidszorg en de overheid. Deze sectoren zijn traditioneel terughoudend bij het invoeren van nieuwe technologieën vanwege zorgen over beveiliging, privacy en naleving van regelgeving.

Lees tip! Hoe veilig zijn low-code platforms? en Transformeer jouw overheidsorganisatie met low-code: praktische toepassingen en voordelen

Om een voorbeeld te schetsen: in de gezondheidszorg kan low-code worden gebruikt om toepassingen te creëren die voldoen aan het veilig delen van patiëntgegevens. In de financiële sector kan het worden gebruikt om toepassingen te bouwen die voldoen aan regelgeving rond gegevensprivacy, risicobeheer en antiwitwaswetten.

Deze trend zien wij duidelijk terug als we kijken naar onze opdrachtgevers. Zo werken wij bijvoorbeeld voor ProRail waar wij IT-oplossingen en een beleid uitdenken zodat er oplossingen worden gecreëerd die toekomstbestendig, uniform en onderhoudbaar zijn.

Nog betere integratie met DevOps en Agile methodologieën

De reden waarom low-code zo populair is, is niet alleen om de efficiënte van software zelf. maar ook om de integratie met DevOps en Agile methodologieën. De komende tijd gaat deze integratie alleen nog maar beter worden. Dit maakt low-code ontwikkeling nog meer agile, collaboratief en efficiënt.

Lees tip! Agile werken bevorderen met low-code

De meeste organisaties passen agile methodologieën zoals SCRUM en KANBAN toe in het proces van softwareontwikkeling. Zo kunnen zij tijdige releaseschema’s en snellere reacties op feedback mogelijk maken. Maar om te zorgen dat low-code en agile werken nog beter kunnen worden ingezet, is een meer naadloze integratie met andere technologieën nodig.

Low-code en Agile werken is onmisbaar in de huidige organisaties. Er verandert continu zoveel in de markt waar je als organisatie ook continu op in wilt kunnen spelen. Door gebruik te maken van low-code verzeker je de organisatie van die mogelijkheid.

Integratie met data-analyse en business intelligence tools

Data-analyse en business intelligence-tools worden gebruikt om gegevens te analyseren en te visualiseren, trends en patronen te identificeren, en datagestuurde beslissingen te nemen. Low-code gaat deze tools steeds meer integreren in de software. Zo kunnen low-code ontwikkelaar deze gebruiken om nog sneller en betere toepassingen te bouwen die gegevens en analyses gebruiken om inzichten en waarde te bieden.

We verwachten dat deze trend van enorme toegevoegde waarde gaat zijn. Het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van low-code toepassingen in de toekomst zal nog veel sneller gaan. Bovendien kunnen zo toepassingen worden gebouwd die als geen ander aansluiten bij de behoeften van de organisatie.

Citizen development wordt meer toegepast

Gartner voorspelt dat tegen 2026 ontwikkelaars buiten formele IT-afdelingen minstens 80% van de gebruikersbasis voor low-code ontwikkelingstools gaan uitmaken, tegenover 60% in 2021.

Dit noemen we citizen development of democratisering. De term burgerontwikkelaars wordt hier ook wel eens voor gebruikt. Het houdt in dat het softwareontwikkelingsproces beschikbaar wordt gesteld aan een breder publiek dan alleen professionele ontwikkelaars. Zo kan iedereen eenvoudige tot complexe toepassingen maken zonder uitgebreide code te schrijven.

Citizen development zorgt voor een hogere productiviteit, een snellere time-to-market en de mogelijkheid om meer zakelijke behoeften aan te pakken. Het is echter belangrijk, zeker met citizen development, om de kwaliteit en veiligheid van toepassingen altijd te waarborgen.

Low-code is de toekomst voor digitale transformatie

Het is onvermijdelijk dat low-code een hele grote rol gaat spelen in de toekomst als het gaat om de digitale transformatie van organisaties. Of dit nu gaat om een middelgrote ondermening of een grote organisatie zoals een overheidsinstantie. Je ontkomt niet meer aan low-code.

Onze experts kunnen jouw organisatie helpen met het kiezen van de juiste projecten om low-code op in te zetten en jouw IT te versnellen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp