low code vs no code

Low-code vs. no-code: de verschillen en overeenkomsten

Digitale transformatie is een must voor elke grote organisatie en overheidsinstelling. Maar hoe bereik je dat? In een eerder blog vertelden we al de verschillen tussen high-code en low-code applicatieontwikkeling. In deze blog lees je meer over het verschil tussen low-code en no-code en hoe deze technologieën jouw IT-processen kunnen versnellen en efficiënter maken.  

Wat is no-code applicatieontwikkeling?

Low-code en no-code zijn beide benaderingen om applicaties en processen te ontwikkelen zonder de noodzaak van traditionele programmeertalen. No-code platformen vereisen helemaal geen codering en stellen gebruikers in staat om applicaties te bouwen met behulp van vooraf gedefinieerde componenten en logica. Dit maakt het ideaal voor niet-technische medewerkers die betrokken zijn bij de digitale transformatie van hun organisatie.

Voorbeelden van no-code platforms zijn:

  • Wix
  • Bubble
  • Airtable

Wat is low-code applicatieontwikkeling?

Low-code applicatieontwikkeling wordt gedaan door middel van visuele interfaces en drag-and-drop-functionaliteiten. Zo kun je als organisatie sneller en eenvoudiger applicaties bouwen. Er is nog steeds wel wat codering nodig, maar in veel mindere mate dan bij traditionele ontwikkeling.

Voorbeelden van low-code platforms en tools zijn:

  • Mendix
  • OutSystems
  • Salesforce Lightning
  • Microsoft Power Apps

Low-code vs. no-code: de overeenkomsten

Zowel low-code als no-code ontwikkelingsplatforms bieden de middelen om softwaretoepassingen te bouwen zonder de noodzaak om code te schrijven. Ontwikkelaars hoeven dus niet meer de kennis te hebben van traditionele programmeertalen. Low-code en no-code bieden allebei een visuele benadering van applicatieontwikkeling. Dit maakt app-ontwikkeling toegankelijk voor een groter aantal mensen.

Met low-code en no-code kunnen dus zowel professionele als niet-professionele ontwikkelaars toepassingen creëren die zorgen voor meer efficiëntie, waardoor de productiviteit toeneemt. En beide nemen de overhead weg van het opzetten van omgevingen en het onderhouden van infrastructuur, omdat ze bijna altijd worden aangeboden in een Platform as a Service (PaaS) vorm.

Maar daar houdt de gelijkenis op.

De verschillen

Het grootste en belangrijkste verschil tussen low-code en no-code is de code. De naam zegt het natuurlijk al. Bij no-code wordt er helemaal geen code gebruikt. Bij low-code wel. Dit heeft als gevolg dat no-code ontwikkelingsplatforms worden gezien als te simplistisch om complexe use cases te ondersteunen, en low-code ontwikkelingsplatforms worden beschouwd als te complex voor niet-professionele ontwikkelaars om te gebruiken.

Met no-code kan echt iedereen heel snel een applicatie ontwikkelen. Maar doordat er geen code wordt gebruikt, kun je deze niet 100% laten matchen met jouw businessbehoeften. De snelheid waarmee de applicatie dan opgeleverd kan worden, is dan ineens niet meer zoveel waard.

Low-code daarentegen gebruikt nog wel code. Maar gewoon erg weinig. Hierdoor is het nog steeds enorm toegankelijk, ook voor niet-ontwikkelaars, maar kun je ook zorgen voor een 100% fit met de behoeften van jouw organisatie. De nauwkeurigheid van de geleverde oplossing wordt zo dus enorm verhoogd.

Low-code of no-code kiezen?

Dus welke technologie zou jij nou moeten kiezen? Low-code of no-code? Bij deze keuze is het belangrijk een aantal zaken na te gaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk te bedenken welke deliverables er precies nodig zijn en aan welke eisen deze moeten voldoen. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat zijn de technische vaardigheden van mijn team?

Low-code platformen vereisen enige basiskennis van programmeren, terwijl no-code platformen gericht zijn op niet-technische gebruikers. Houd rekening met de vaardigheden van jouw team bij het kiezen van de juiste oplossing.

  • Hoe complex zijn de applicaties en processen die we willen ontwikkelen?

Low-code platformen bieden meer flexibiliteit en maatwerk voor complexere projecten, terwijl no-code platformen beter geschikt zijn voor eenvoudigere toepassingen. Analyseer de complexiteit van de applicaties en processen die je wilt bouwen om de meest geschikte oplossing te kiezen.

  • Hoe belangrijk is schaalbaarheid voor onze organisatie?

Als je verwacht dat jouw organisatie gaat groeien en veranderen, is het belangrijk om een oplossing te kiezen die gemakkelijk schaalbaar is. Low-code platformen zijn over het algemeen beter in staat om te schalen dan no-code platformen.

  • Welke integraties zijn er nodig met bestaande systemen?

Is jouw organisatie afhankelijk van bestaande systemen en applicaties? Kies dan een platform dat gemakkelijk kan worden geïntegreerd. Low-code oplossingen bieden vaak meer opties voor integratie met bestaande systemen dan no-code platformen.

  • Wat zijn de beveiligingsvereisten voor onze applicaties en processen?

Low-code platformen bieden over het algemeen robuustere beveiligingsmaatregelen dan no-code oplossingen. Als jouw organisatie te maken heeft met gevoelige gegevens of strikte beveiligingseisen, is het dus belangrijk om een oplossing te kiezen die voldoet aan deze eisen.

Lees tip! Hoe veilig zijn low-code platforms?

  • Hoe snel hebben we oplossingen nodig?

Als snelheid van groot belang is voor jouw organisatie, kunnen zowel low-code als no-code platformen een snellere ontwikkeling mogelijk maken. Evalueer hoe dringend je behoefte is aan nieuwe applicaties en processen om te bepalen welke oplossing het beste bij jouw tijdslijnen past.

  • Wat is ons budget voor applicatieontwikkeling?

Hoewel zowel low-code als no-code platformen kostenbesparingen kunnen bieden in vergelijking met traditionele ontwikkeling, kunnen de kosten van de platformen zelf variëren. Neem dit dus mee bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw organisatie.

Door deze vragen zorgvuldig te beantwoorden, kun je beter bepalen of een low-code of no-code oplossing het beste past bij de behoeften en doelen van jouw organisatie.

Low-code als drijvende kracht achter digitale transformatie

De implementatie van low-code oplossingen kan grote organisaties en overheidsinstellingen helpen om hun digitale transformatie te versnellen en concurrentievoordeel te behalen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Schaalbaarheid
  • Integratie van gegevens
  • Beheer van de levenscyclus van de app
  • Herbruikbare componenten

Meer weten over deze voordelen? Lees ons blog Waarom low-code!

Versnel jouw IT en zorg voor digitale transformatie

Voor grote organisaties en overheidsinstellingen die hun IT-processen willen versnellen en efficiënter willen werken, is low-code en no-code een mogelijke oplossing. Hoewel beide technologieën toegankelijk zijn en je er razendsnel applicaties mee kunt ontwikkelen. Biedt low-code ook de voordelen van schaalbaarheid, zodat je kunt zorgen voor een 100% fit met jouw organisatie behoeften.

Ben je klaar om jouw IT te transformeren en je organisatie naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe wij jou met low-code kunnen helpen jouw IT te versnellen! Bekijk onze diensten of neem contact met ons op en begin vandaag nog met het plannen van jouw digitale transformatie.

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp