low code apps AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch te blijven. Hoe kunnen AI-tools ons helpen bij het ontwikkelen van apps, zonder dat ze de onmisbare menselijke touch overnemen? In deze blog duiken we in de wereld van AI in low-code applicatieontwikkeling en ontdekken we hoe deze technologie jouw werk kan vereenvoudigen. Wat wij daarin heel belangrijk vinden: jouw creativiteit en inzicht blijven het voortouw nemen.

Integratie van AI in low-code platforms zoals Mendix

De integratie van Artificial Intelligence (AI) in low-code platforms is een belangrijke ontwikkeling in de wereld van softwareontwikkeling. Deze integratie maakt het mogelijk om complexe taken te vereenvoudigen en de efficiëntie van het ontwikkelproces te verhogen. AI heeft hier de rol van een intelligente assistent. Het helpt low-code ontwikkelaars in het ontwerpen en optimaliseren van applicaties met geavanceerde technieken zoals machine learning (ML) en contextuele analyse. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder:

  • Gerichte ondersteuning bij het nemen van beslissingen;
  • Automatiseren van repetitieve taken;
  • Verhogen van de algehele kwaliteit van de ontwikkelde applicaties.

Lees tip! Overzicht van de bekendste low-code platforms

Voorbeelden van AI bij het ontwikkelen van apps

Kijken we naar een low-code platform zoals Mendix, dan zien we drie features terugkomen die ontwikkelaars helpen om sneller tot een goed resultaat te komen:

Next best action suggestion
Deze functie is een pronkstuk van AI in low-code platforms. Het analyseert meer dan 50 actieopties en selecteert de vijf beste, gebaseerd op de huidige staat van applicatieontwikkeling. Stel, je werkt aan een logistieke app en staat voor een keuze in gebruikersinterface-design. De AI-tool biedt je de vijf meest logische volgende stappen, rekening houdend met jouw eerdere keuzes en de unieke behoeften van jouw project.

Auto-Configuration
Een andere feature, auto-configuration, maakt het ontwikkelingsproces een stuk eenvoudiger. Hoe? Door parameters voor bepaalde acties automatisch in te vullen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich meer richten op complexe en creatieve aspecten van app-ontwikkeling. Denk aan het automatisch invullen van gebruikersinterface-elementen op basis van de gekozen functies. Zo kun jij tijd besparen en focussen op het verfijnen van de gebruikerservaring.

Contextual Suggestions
Tot slot bieden Contextual Suggestions inzichten door te kijken naar de context waarin een nieuw element of actie wordt geïntroduceerd. Hierbij wordt als het ware ‘links en rechts’ gekeken. Dit helpt bij het bouwen van logica’s die technisch sterk zijn en aansluiten bij de behoeften die je hebt. Stel je voor dat je een complexe datumselectiefunctie toevoegt. De tool geeft als optie meteen de meest efficiënte manier weer om deze te integreren met andere onderdelen van je app.

Wist je dat wij een officieel partnerschap hebben met Mendix!

De menselijke factor blijft onvervangbaar

Bovenstaande functies bieden een groot aantal voordelen. Je kunt de ontwikkeling zeker indrukwekkend noemen. Echter, de rol van de ontwikkelaar is volgens ons nog steeds echt onmisbaar. Jouw vermogen om complexe gebruikersbehoeften te begrijpen en creatieve oplossingen te bieden, blijft belangrijk.

AI kan veel, maar het begrijpen van de subtiele nuances in gebruikersfeedback of het navigeren door onverwachte wendingen in een project vereist menselijk inzicht. Heb je hier hulp bij nodig? Wij bieden low-code coaching en interim management aan als dienst.

Het evenwicht vinden: AI slim integreren

Hoe zorg je ervoor dat AI jouw ontwikkelingsproces ondersteunt zonder te overheersen?

  • Begin met duidelijke doelen: wat wil je bereiken met AI in je project? Gebruik AI als een hulpmiddel, maar blijf zelf de beslissingen nemen;
  • Betrek ook je team bij het leren werken met deze nieuwe tools. Dit zorgt voor een evenwichtige integratie van AI, waarbij menselijke creativiteit en technologie elkaar aanvullen.

Lees tip! Datagedreven werken en besluiten vormen doe je met low-code en AI

De toekomst van AI in low-code ontwikkeling

De toekomst ziet er veelbelovend uit. AI blijft evolueren, waardoor ontwikkelaars nog efficiënter en effectiever kunnen werken. Maar laten we één ding niet vergeten: de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van mensen staan altijd centraal in de ontwikkeling van innovatieve applicaties.

Conclusie

Iedereen kan een app kan bouwen met Mendix, maar het consistent leveren van strategische waarde? Dat vereist een dieper inzicht. Veel organisaties kampen met uitdagingen in het ontwikkelen van de organisatorische verandercapaciteiten die echt essentieel zijn in het digitale tijdperk.

Wij bieden duurzame, schaalbare oplossingen om deze uitdagingen aan te gaan. Van strategieconsulting tot de implementatie van low-code platforms en de inzet van AI, wij versnellen je digitale transformatie en maken je bedrijf wendbaar en toekomstbestendig. Meer weten? Neem contact met ons op.

Lees ook

× WhatsApp