Low-code voor de financiële dienstverlening

In de financiële wereld wordt de druk om te digitaliseren en te innoveren met de dag groter. Met strikte regelgeving en een veeleisend klantlandschap is het voor financiële instellingen belangrijk om in te zetten op digitale transformatie. Maar hoe kan je de complexiteit van technologie en mensen beheersen zonder torenhoge kosten en langdurige projecten? Het antwoord is low-code. In dit artikel ontdek je waarom low-code zo geschikt is voor de financiële sector!

De digitale uitdagingen binnen de financiël sector

Financiële dienstverleners navigeren door een complex landschap van strenge regelgeving, de noodzaak van operationele efficiëntie, en de verwachtingen van hedendaagse klanten. Terwijl ze worstelen met verouderde systemen, staan ze ook onder druk om te innoveren te midden van groeiende cyberbeveiligingsdreigingen. Dit alles vraagt om naadloze integratie van technologie, datagestuurde besluitvorming en schaalbare oplossingen die inspelen op zowel huidige als toekomstige uitdagingen.

low-code voor financiële dienstverlening

Uitleg over low-code als technologie

Termen als low-code zijn de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Het klinkt erg technisch, maar wat is het precies? Je kunt het zien als een toolkit. Je gebruikt voorgedefinieerde modules om een volledige applicatie te bouwen, net zoals je LEGO-stenen samenvoegt om iets te bouwen. Het resultaat? Snelle, efficiënte applicatieontwikkeling zonder dat je alles vanaf nul op hoeft te bouwen.

De opkomst van low-code in een financiële wereld

Kosten-efficiëntie

Traditionele softwareontwikkeling is duur en tijdsintensief. Low-code vermindert de noodzaak voor uitvoerige handmatige codering, wat leidt tot lagere ontwikkelingskosten.

Klantgerichte oplossingen

Ongeacht of het gaat om een bank, verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds, financiële instellingen hebben een specifieke klantenset en specifiek behoeften. Met low-code kan je maatwerk applicaties creëren die naadloos aansluiten op jouw specifieke diensten en klantengroep.

Wendbaarheid in een snel veranderende wereld

Financiële organisaties moeten inspelen op marktveranderingen, regelgevingsupdates en klantbehoeften. Met low-code kunnen applicaties in dagen of weken worden gelanceerd, dat is veel sneller dan de maanden die je nodig hebt wanneer je traditionele ontwikkelingsmethoden gebruikt.

De ROI van investeren in low-code

Investeren in low-code biedt financiële instellingen tal van voordelen. Het versnelt de productlancering, wat resulteert in een snellere time-to-market. Daarnaast helpt het kosten te drukken, aangezien handmatige codering en traditionele softwareontwikkeling vaak duurder zijn. Verder verhoogt het de operationele efficiëntie, waardoor medewerkers zich op andere kritieke taken kunnen richten. Tot slot verbetert het de klanttevredenheid door een snellere en soepelere service te bieden. Dit alles draagt bij aan een positieve return on investment.

Voorbeelden van low-code applicaties in de financiële sector

Hier zijn een aantal voorbeelden van low-code applicaties die je kunt maken:

Risicobeheer Met risicobeheerapps kun je real-time risico’s en compliance-niveaus monitoren. Dit zorgt voor snellere besluitvorming en een betere naleving van wet-en regelgeving (compliance)
Klantportalen Een klantportaal die niet alleen gebruikersvriendelijk is, maar ook een gepersonaliseerde gebruikerservaring biedt. Denk qua functionaliteiten aan saldo-checks, of het uitvoeren van transacties. Hierdoor kunnen jouw klanten autonomer handelen, wat de klanttevredenheid verhoogt
Automatisering van processen Financiële workflows zoals kredietaanvragen of claimbeheer kunnen veel tijd in beslag nemen. Door low-code kunnen deze processen worden geautomatiseerd. Dit vermindert de verwerkingstijd en verbetert de klantervaring
Fraudedetectie Je kunt systemen ontwikkelen die in real-time verdachte activiteiten identificeren
Data-analyse Je kunt tools ontwikkelen die grote datasets analyseren, waardoor waardevolle inzichten worden gegenereerd over financiële trends en klantgedrag. Dit helpt bij het nemen van gefundeerde beslissingen
Integratie van legacy systemen Oudere IT-systemen zijn vaak een struikelblok voor digitale transformatie. Low-code biedt mogelijkheden voor een soepelere integratie van oude systemen met moderne oplossingen, wat resulteert in een naadloze workflow en operationele efficiëntie

 

Starten met low-code?

Ben je geïnteresseerd om low-code te integreren in de bedrijfsvoering? Volg deze stappen:

1. Evalueer je huidige IT-landschap

Identificeer de huidige pijnpunten en kijk waar low-code van waarde kan zijn.

2. Bepaal je digitale transformatiedoelen

Zijn het automatiseren van processen, verbeteren van klantinteracties of naleving van regelgeving je belangrijkste drijfveren? Maak concrete doelen.

3. Kies een betrouwbare low-code partner

Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren partner die ervaring heeft in zowel low-code als de financiële sector.

4. Begin met een pilotproject

Door te beginnen met een kleinschalig project kun je de waarde van low-code verkennen zonder veel risico.

5. Continue monitoring en evaluatie

Houd na implementtatie de prestaties bij en stel bij waar nodig. Neem feedback van zowel klanten als medewerkers serieus om het systeem te verbeteren.

6. Training en kennisdeling

Zorg dat je team up-to-date blijft met de nieuwste low-code technieken en beste praktijken. Op deze manier kan je het low-code gedachtengoed optimaal in je organisatie verwerken!

Programma’s en diensten

Maak kennis met onze low-code dienstverlening

Bij ChangeMakers helpen we organisaties de kracht van low-code te benutten. Onze diensten reiken van het advies, tot de daadwerkelijke implementatie van low code software. We bieden een tweetal unieke programma’s die zijn gericht op advies, management en begeleiding (Changing), ofwel de daadwerkelijke ontwikkeling (Making). 

App factory

Wil jouw organisatie het maximale halen uit digitale transformaties? Onze DevOps-teams voegen razendsnel waarde toe door het realiseren van turnkey projecten die je helpen de volgende stap te kunnen zetten. Wij realiseren tot 10x sneller jouw projecten.

 

 

Interim management

Optimaliseer processen met onze gespecialiseerde begeleiding. Zorg voor een soepele transitie naar een modern, technologiegedreven organisatie. We maken je organisatie gereed om low-code ontwikkeling te omarmen. Dit doen we door leiding te geven aan een team, het benodigde portfolio te managen, mensen ervoor te organiseren en platformprocessen vorm te geven.

 

Low-code advies

Laat je organisatie profiteren van de nieuwste technologische mogelijkheden. Krijg deskundig advies over welke low-code oplossingen het beste passen bij je behoeften. Met onze onafhankelijke kennis van low-code platforms adviseren we over de beste oplossing, de inrichting van de architectuur en integratie met bestaande systemen. Maar vooral ook hoe de organisatie hierin mee te nemen.

 

Training en coaching

Rust werknemers uit met de vaardigheden die ze nodig hebben in een digitaal tijdperk. Verhoog de efficiëntie en zorg voor een betere ervaring. Het is belangrijk om low code expertise in je organisatie te verankeren en “the agile way of work” te doorleven. Hierbij zorgen we voor training en certificering. We coachen je door het gehele project en helpen je bij de uitvoer van alle belangrijke aspecten.

 

Start vandaag nog met low-code

Low-code biedt de financiële sector de wendbaarheid en efficiëntie die nodig is om digitale transformatie mogelijk te maken. Je genereert namelijk de capaciteit om snel in te spelen op marktveranderingen en je kunt als financiële organisatie concurrerend blijven en je klanten optimaal bedienen.

Overweeg je deze transformatie? Neem contact op met ChangeMakers en zet vandaag nog de stap naar een flexibelere en efficiëntere toekomst!

Zelf een ChangeMaker worden?

Bij ChangeMakers zijn we altijd op zoek naar gemotiveerde Changers en Makers. Wil jij jouw toekomst versnellen? Bekijk dan onze vacature-aanbod.
× WhatsApp