low code vs high code

Low-code vs. high-code: de verschillen

Organisaties hebben steeds meer behoefte aan snelle en efficiënte manieren om hun IT processen te verbeteren. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er verschillende ontwikkelingsmethoden beschikbaar. Low-code wordt met de jaren populairder maar traditionele ontwikkelingsmethoden, die we ook wel high-code noemen, worden ook nog steeds vaak gebruikt. In deze blog vertellen we je het verschil tussen low-code en high-code en de voor- en nadelen van beide methoden.

Wat is high-code applicatieontwikkeling?

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is high-code ontwikkeling precies? Dit is de traditionele methode van softwareontwikkeling, waarbij programmeurs handmatig (complexe) code schrijven om applicaties te bouwen. Dit betekent dat de ontwikkelaars vaak diepgaande kennis van programmeertalen en -frameworks moeten hebben om applicaties te bouwen.

Voorbeelden van programmeertalen en frameworks die worden gebruikt bij high-code ontwikkeling zijn:

  • Java
  • Python
  • C++
  • .NET

Lees ook ons blog over low-code vs. no-code!

Wat is low-code applicatieontwikkeling?

Low-code ontwikkeling is een duurzame en moderne methode van softwareontwikkeling. In plaats van handmatig code te schrijven wordt er gebruikt gemaakt van visuele interfaces, drag-and-drop-tools en voorgedefinieerde modules om applicaties te bouwen. Dit betekent dat het proces van het bouwen van een applicatie sneller en efficiënter is dan bij high-code ontwikkeling.

Bij low-code ontwikkeling hoeven ontwikkelaars geen diepgaande kennis van programmeertalen en frameworks te hebben, omdat de meeste code automatisch wordt gegenereerd.

Voorbeelden van low-code platforms en tools zijn:

  • Mendix
  • OutSystems
  • Salesforce Lightning
  • Microsoft Power Apps

Low-code vs. high-code

Maar hoe zit het dan precies met de verschillen tussen low-code en high-code? Wat zijn de voor- en nadelen? Die zetten we in onderstaande tabel voor je op een rij:

Low-code   High-code 
Weinig tot geen programmeerkennis nodig  Veel programmeerkennis nodig 
Visuele userinterface  Codeer interface 
Duurt niet lang om een applicatie te ontwikkelen  Duurt lang om een applicatie te ontwikkelen 
Is kostenbesparend op lange termijn  Kost meer geld op lange termijn 
Weinig tot geen handmatige inspanning nodig om code te schrijven  Veel handmatige inspanning nodig om code te schrijven 
Minder tot geen controle over de code  Volledige controle over de code 
Volledige flexibiliteit  Minder flexibel 

Wanneer kies je voor low-code en wanneer kies je voor high-code?

Nu wil je natuurlijk weten wanneer je low-code of high-code moet gebruiken? Daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven omdat ieder project en organisatie anders is. Het kiezen tussen low-code en high-code hangt af van verschillende factoren, namelijk:

De complexiteit van het project

Er zijn momenteel verschillende low-code trends gaande. We zien bijvoorbeeld dat in 2023 low-code steeds vaker wordt toegepast voor complexe projecten. Low-code is echter nog in opkomst, dus het kan zijn dat high-code toepassingen zich al eerder bewezen hebben. In dat geval kun je kiezen voor de veilige weg en dus kiezen voor een high-code applicatie.

Snelheid

Heb je een project dat het liefst gisteren klaar is? Dan is low-code de beste keuze. Het ontwikkelingsproces kan namelijk tot 10 x sneller verlopen dan bij high-code. Met low-code kan een MVP sneller ontwikkeld worden en in korte tijd getest worden. Tegelijk kan het ook zo zijn dat er al een high-code softwareapplicatie bestaat die precies doet wat je zoekt. Dan is dit natuurlijk de betere optie.

Integratie

Moet de software zorgen voor een goede integratie tussen twee of meer systemen? En is er sprake van een complexe datastructuur? Dan is low-code wat je nodig hebt! Hiermee kun je snel en veilig koppelingen bouwen.

Lees tip! Meerdere IT-leveranciers en systemen? Geen probleem met low-code!

Schaalbaarheid

Is het belangrijk dat het systeem schaalbaar is? En moet het grote hoeveelheden data gaan verwerken? Dan kun je met low-code snel een systeem inrichten die dit precies naar jouw wens gaat doen!

Budget

Hoe zit het met je budget? Is dat aan de lage kant? Of wil je besparen? Dan is low-code waarschijnlijk de juiste keuze. Doordat er minder handmatig werk nodig is en minder ontwikkelaars nodig zijn, bespaar je tijd en dus geld. High-code ontwikkeling kan duurder zijn aangezien er meer code nodig is en dus meer tijd nodig is om deze te schrijven.

Beschikbare middelen en vaardigheden

Zijn er beperkte middelen of vaardigheden beschikbaar binnen jouw organisatie? Heb je bijvoorbeeld niet veel IT’ers of ontwikkelaars in dienst? Dan kan low-code ontwikkeling de beste optie zijn. Dit vereist namelijk minder technische kennis dan high-code ontwikkeling. Bovendien kun je citizen development inzetten.

Lees tip! Onvoldoende IT-capaciteit binnen jouw organisatie? Low-code kan de oplossing zijn

Gebruikerservaring

Is de gebruikerservaring van het ontwikkelingsproces en het eindproduct belangrijk? Dan is low-code de beste keuze. Hiermee kun je namelijk snel MVP’s en prototypen bouwen om deze vervolgens te testen en verbeteren.

Start jouw low-code avontuur vandaag nog

In de praktijk zien onze low-code consultants, dat negen van de tien keer low-code de beste optie is voor het verbeteren en versnellen van de IT-processen in jouw organisatie. Ben je benieuwd hoe low-code jouw organisatie verder kan helpen? Wij helpen je daar graag bij! Bekijk onze diensten of neem contact met ons op!

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp