Sneller en eenvoudiger software maken doe je tegenwoordig met low-code. Ben jij al bekend met deze vorm van software ontwikkeling? Wat is low code precies, wat zijn de voordelen, wie kan het gebruiken en hoe ziet de toekomst van low-code eruit? Als specialist in low-code vertellen wij je er alles over. Lees je mee?
Wat is low-code?
Low-code is een vorm van duurzame software ontwikkeling die steeds populairder wordt. Het is een razendsnelle techniek voor applicatieontwikkeling. In plaats van een tekstuele en technische codeeromgeving werkt low-code in een modelgedreven, drag-and-drop interface. Een goed voorbeeld is het Mendix low code platform.
Wist je dat? Onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat tegen 2025 70% van de apps wordt gebouwd met behulp van no-code/low-code-technologie.
Wat zijn de voordelen?
Low-Code Applicatieontwikkelings Platforms (LCAP’s) abstraheren en automatiseren elke stap van de levenscyclus van een applicatie. Het wordt dan, ook zonder veel technische kennis, een stuk makkelijker en toegankelijker om applicaties te maken. Veel organisaties zetten steeds meer in op deze vorm van softwareontwikkeling door deze voordelen:
- Visueel modelleren
Het bevat handige drag-and-drop functionaliteit en een intuïtieve visuele user interface.
- Herbruikbare componenten
Het bevat vooraf gemaakte modules, logica, sjablonen, connectoren en meer apps die op verschillende platforms werken.
- Hulpmiddelen voor samenwerking
Door het visuele karakter van low-code kun je gemakkelijk samenwerken met verschillende tools.
- Schaalbare omgevingen
Low-code biedt veel flexibiliteit. Maar biedt ook ondersteuning voor continuous delivery, en run-time en dev-time schaalbaarheid op aanvraag.
- Gegevensintegratie
Je kunt ook veilig gegevens en logica uit elke bron, systeem of dienst integreren – ook uit je bestaande, verouderde systemen.
- Beheer van de levenscyclus van applicaties
Met behulp en ondersteuning van Agile ontwikkelingstechnieken en DevOps-tools, ondersteunt low-code alle fasen van de ontwikkelingscyclus van applicatieontwikkeling. Low-code bevordert zelfs agile werken!
Meer weten over de voordelen? Lees hier waarom je low-code zou moeten gebruiken en hoe low-code de realisatiekracht binnen jouw organisatie kan vergroten.
Wie kan low-code gebruiken?
En wie heeft baat bij low-code? Low-code bevat aparte geïntegreerde ontwikkelingsomgevingen die slim met elkaar samenwerken. Dit in tegenstelling tot vroeger, waar software vroeger vooral ‘op eilandjes’ werkte. Low code zorgt ervoor dat je zowel als ‘gewone’ zakelijke gebruiker maar ook als professionele ontwikkelaar de technieken kunt gebruiken. Alle ontwikkelingsniveaus – professionele ontwikkelaars, beginnende ontwikkelaars, materiedeskundigen, zakelijke belanghebbenden en besluitvormers – kunnen dus low-code gebruiken om waardegerichte bedrijfsapplicaties te bouwen.
“Low-code ontwikkeling combineert het beste van no-code en high-code software in een één platform waar zowel niet-technische gebruikers als professionele ontwikkelaars hun vaardigheden kunnen toepassen, kunnen samenwerken en samen oplossingen kunnen ontwikkelen.”
Voordelen voor alle stakeholders
Voor de IT-afdeling
- Ontwikkelingssnelheid: dankzij configuratie, visueel ontwerp, slepen en neerzetten, en het gebruik van grafische en projectsjablonen en plugins;
- Standaard applicatiekwaliteit: dankzij het ontbreken van menselijke fouten doordat handmatig programmeren niet meer nodig is;
- Verminderde onderhoudstijd voor toepassingen: dankzij het voortdurend bijwerken van platforms door leveranciers;
- De mogelijkheid om zonder technische vaardigheden te ontwikkelen omdat de eenvoud van de low-code buiten kijf staat;
- De mogelijkheid om een programma eenmalig te modelleren en uit te brengen voor meerdere systemen.
Voor het personeel
- Digitalisering van processen: dankzij het grote aantal beschikbare toepassingen;
- Procesautomatisering: dankzij de ontwikkeling van complexere en intelligentere softwaresystemen;
- Tijdwinst bij het invoeren van gegevens, dankzij de toegenomen en verbeterde systeemintegratie;
- Verhoogde toegang tot gegevens en informatie: dankzij het creëren van aangepaste toepassingen voor gegevensextractie en -analyse, aangepast aan de bedrijfsbehoeften;
- De perfecte afstemming en samenwerking van toepassingen dankzij maatwerk;
- Altijd nieuwe toepassingen die voldoen aan de nieuwste normen, zowel wat betreft functionaliteit als gebruikerservaring.
Voor managers
- Betere betrokkenheid van ontwikkelaars bij de ontwikkeling van toepassingen, dankzij de eenvoud van de aanpak en de snelheid die veranderingen in real time mogelijk maken;
- Meer controle en beter beheer van activiteiten: dankzij het digitaal volgen en analyseren via toepassingen;
- Kortere time-to-market: dankzij de kortere tijd die nodig is voor de release van applicaties;
- De mogelijkheid snel een MVP (Minimum Viable Product) te maken en de toepassing op te schalen op basis van markt- en gebruikersfeedback;
- De mogelijkheid om meer gedetailleerde analyses te gebruiken om betere beslissingen te nemen.
Voor het hele bedrijf
- Lagere kosten voor ontwikkeling, onderhoud en bijwerken van toepassingen;
- Kortere terugverdientijd voor uitgaven aan toepassingen;
- Meer automatisering en innovatie: dankzij toepassingen die vernieuwing van processen, procedures en informatiesystemen mogelijk maken;
- Verhoogde productiviteit: dankzij toepassingen die de activiteiten van het personeel vereenvoudigen en versnellen;
- Verminderde risico’s die voortvloeien uit toepassingen die door niet-gespecialiseerd personeel zijn gemaakt (zoals toepassingen op basis van spreadsheets);
- Voortdurende innovatie: dankzij de eenvoud van het wijzigen en bijwerken van softwaresystemen.
Wat kun je met low-code?
Low-code is dus een nieuwe manier van software ontwikkelen waarmee je zonder al te veel technische kennis apps en websites kunt bouwen. Met low-code kun je snel en eenvoudig software en applicaties ontwikkelen, zonder complexe code te hoeven schrijven. De software is bovendien ook veilig, betrouwbaar en schaalbaar. Als jouw organisatie IT-processen efficiënter wilt laten verlopen of als je nieuwe software wilt ontwikkelen, dan is starten met low-code de ideale oplossing.
Zo word jij low-code developer, Mendix ontwikkelaar of low-code consultant!
De kenmerken op een rij:
Low code is:
- Snel – makkelijke interfaces met drag & drop opties
- Eenvoudig – zowel eenvoudig te leren als toe te passen
- Geen complexe code – low-code vereist geen lastige programmeertalen
- Veilig – meestal wordt low-code gehost in een cloud-infrastructuur waardoor er meerdere lagen zijn van operationele en fysieke beveiliging
- Betrouwbaar – de software bevat zelfherstellende mechanismen en securityteams
- Schaalbaar – de low-code standaarden helpen je om op schaal oplossingen te bouwen.
De toekomst van low code is groots
Als je nu al gebruikmaakt van low-code, kun je de voordelen ervan ontdekken en vooruitblikken op de vele innovaties die nog gaan volgen. Ons enthousiaste internationale team volgt deze innovaties natuurlijk op de voet en zijn er dagelijks mee bezig. Er zijn al veel bedrijven en organisaties die gebruikmaken van low code. Onze verwachting? Dit wordt in de toekomst alleen maar meer!
Werken met low-code bij ChangeMakers
Bij ChangeMakers zijn we altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om het software ontwikkelproces te verbeteren. Wil je ook aan de slag met low code? Samen kunnen we een gigantische impact maken op het ontwikkelings- en versnellingsproces van IT binnen organisaties. Neem eens een kijkje op onze website en leer meer over onze programma’s. Of bekijk meteen onze vacatures. We kijken er naar uit om met je samen te werken!