Low-code

Sneller en eenvoudiger software maken doe je tegenwoordig met low-code. Ben jij al bekend met deze vorm van software ontwikkeling? Wat is low code precies, wat zijn de voordelen, wie kan het gebruiken en hoe ziet de toekomst van low-code eruit? Als specialist in low-code vertellen wij je er alles over.

Wat is low-code?

Low-code is een vorm van duurzame software ontwikkeling die steeds populairder wordt. Het is een razendsnelle techniek voor applicatieontwikkeling. In plaats van een tekstuele en technische codeeromgeving werkt low-code in een modelgedreven, drag-and-drop interface. Een goed voorbeeld is het Mendix low code platform.

Maar wat betekent dit voor jouw bedrijf? Eenvoudig gezegd: minder coderen betekent snellere levering. Bovendien bevordert het agile werken.

Wist je dat? Onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat tegen 2025 70% van de apps wordt gebouwd met behulp van no-code/low-code-technologie.

low-code is voor iedereen

Vraag je je af wie low-code kan gebruiken binnen jouw organisatie? Low-code is niet alleen voor programmeurs en softwareontwikkelaars. Het is toegankelijk en nuttig voor verschillende rollen binnen een organisatie. 

IT-ontwikkelaars: IT-ontwikkelaars gebruiken low-code platformen om applicaties te ontwikkelen, systemen te moderniseren of nieuwe functies te implementeren. Het voordeel? Ze hoeven minder tijd te besteden aan het schrijven van routineuze code en kunnen zich concentreren op complexere taken. 

Business analisten: Dit zijn de mensen die de kneepjes van het bedrijf kennen maar wellicht niet zo technisch onderlegd zijn. Met low-code kunnen ze prototypes bouwen, workflows automatiseren of eenvoudige applicaties ontwikkelen om specifieke zakelijke problemen op te lossen. 

Productmanagers: Productmanagers kunnen low-code gebruiken om snel nieuwe productideeën te testen. Ze kunnen een minimum viable product (MVP) – een eenvoudige versie van een product met voldoende features om klanten aan te trekken en feedback te verzamelen – bouwen om hun ideeën te valideren. 

Niet-technische medewerkers (citizen developers): Zelfs jouw medewerkers die geen technische achtergrond hebben kunnen low-code tools gebruiken om eenvoudige applicaties te bouwen of processen te automatiseren. Dit kan de druk op jouw IT-afdeling verminderen en de efficiëntie van het hele bedrijf verbeteren. Heb je al nagedacht over de mogelijkheden die dit kan openen?

Zo word jij low-code developer, Mendix ontwikkelaar of low-code consultant!

De voordelen van low-code

Waarom zou jouw organisatie low-code overwegen? De voordelen zijn legio. Low-code platformen versnellen de softwareontwikkeling, verbeteren de wendbaarheid van je organisatie en maken het gemakkelijker om aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften. Heb je ooit gewenst dat je een applicatie kon bouwen in weken in plaats van maanden? Dat is de kracht van low-code.

Visueel modelleren

Low-code bevat handige drag-and-drop functionaliteiten en een intuïtieve visuele user interface.

Herbruikbare componenten

Het bevat vooraf gemaakte modules, logica, sjablonen, connectoren en meer apps die op verschillende platforms werken.

Schaalbare omgevingen

Low-code biedt veel flexibiliteit. Maar biedt ook ondersteuning voor continuous delivery, en run-time en dev-time schaalbaarheid op aanvraag.

Hulpmiddelen voor samenwerking

Door het visuele karakter van low-code kun je gemakkelijk samenwerken met verschillende tools. 

Integratie van gegevens zorgt voor gemak

Je kunt ook veilig gegevens en logica uit elke bron, systeem of dienst integreren – ook uit je bestaande, verouderde systemen. 

Beheer van de levenscyclus van applicaties

Low-code bevordert agile werken en ondersteunt alle fasen van de ontwikkelingscyclus van applicatieontwikkeling. 

Wat kun je met low-code?

Low-code is dus een nieuwe manier van software ontwikkelen waarmee je zonder al te veel technische kennis apps en websites kunt bouwen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Bouw low-code applicaties zoals HRM-systemen met alle functionaliteiten die jouw organisatie nodig heeft. Of kies voor facturatiesoftware die helemaal aan jouw wensen voldoet. Ook los je problemen op als te weinig IT-capaciteit, het werken met meerdere IT-leveranciers, End of Life applicaties of wanneer jouw IT-afdeling niet voldoende begrip heeft voor de organisatiebehoeften.

Bekijk hier enkele voorbeelden van mogelijke low-code applicaties

Voordelen voor alle stakeholders 

Voor de IT-afdeling

 • Ontwikkelingssnelheid dankzij configuratie, visueel ontwerp, slepen en neerzetten, en het gebruik van grafische en projectsjablonen en plugins; 
 • Standaard applicatiekwaliteit dankzij het ontbreken van menselijke fouten doordat handmatig programmeren niet meer nodig is; 
 • Verminderde onderhoudstijd voor toepassingen dankzij het voortdurend bijwerken van platforms door leveranciers; 
 • De mogelijkheid om zonder technische vaardigheden te ontwikkelen omdat de eenvoud van de low-code buiten kijf staat;
 • De mogelijkheid om een programma eenmalig te modelleren en uit te brengen voor meerdere systemen.

 

Voor managers

  • Betere betrokkenheid van ontwikkelaars bij de ontwikkeling van toepassingen, dankzij de eenvoud van de aanpak en de snelheid die veranderingen in real time mogelijk maken;
  • Meer controle en beter beheer van activiteiten dankzij het digitaal volgen en analyseren via toepassingen;
  • Kortere time-to-market dankzij de kortere tijd die nodig is voor de release van applicaties;
  • De mogelijkheid snel een MVP (Minimum Viable Product) te maken en de toepassing op te schalen op basis van markt- en gebruikersfeedback;
  • De mogelijkheid om meer gedetailleerde analyses te gebruiken om betere beslissingen te nemen.

Voor het hele bedrijf

  • Lagere kosten voor ontwikkeling, onderhoud en bijwerken van toepassingen; 
  • Kortere terugverdientijd voor uitgaven aan toepassingen; 
  • Meer automatisering en innovatie: dankzij toepassingen die vernieuwing van processen, procedures en informatiesystemen mogelijk maken; 
  • Verhoogde productiviteit dankzij toepassingen die de activiteiten van het personeel vereenvoudigen en versnellen; 
  • Verminderde risico’s die voortvloeien uit toepassingen die door niet-gespecialiseerd personeel zijn gemaakt (zoals toepassingen op basis van spreadsheets); 
  • Voortdurende innovatie dankzij de eenvoud van het wijzigen en bijwerken van softwaresystemen.

Voor het personeel

 • Digitalisering van processen dankzij het grote aantal beschikbare toepassingen; 
 • Procesautomatisering dankzij de ontwikkeling van complexere en intelligentere softwaresystemen; 
 • Tijdwinst bij het invoeren van gegevens, dankzij de toegenomen en verbeterde systeemintegratie; 
 • Verhoogde toegang tot gegevens en informatie: dankzij het creëren van aangepaste toepassingen voor gegevensextractie en -analyse, aangepast aan de bedrijfsbehoeften; 
 • De perfecte afstemming en samenwerking van toepassingen dankzij maatwerk;
 • Altijd nieuwe toepassingen die voldoen aan de nieuwste normen, zowel wat betreft functionaliteit als gebruikerservaring.

 

app factory changemakers

De toekomst van low code is groots 

 

Als je nu al gebruikmaakt van low-code, kun je de voordelen ervan ontdekken en vooruitblikken op de vele innovaties en trends die nog gaan volgen. Ons enthousiaste internationale team volgt deze innovaties natuurlijk op de voet en zijn er dagelijks mee bezig. Er zijn al veel bedrijven en organisaties die gebruikmaken van low code. Onze verwachting? Dit wordt in de toekomst alleen maar meer!

Over ons

Over ChangeMakers

We helpen je bij het implementeren en combineren van slimme nieuwe manieren van werken vanuit het Agile-manifesto om je IT-landschap grondig te veranderen. Dit doen we zodat we waarde creëren waar deze eerder niet bestond.

changemakers vesnellers van it

Onze low-code diensten

App factory

Ons team kan nieuwe applicaties bouwen of bestaande applicaties moderniseren met behulp van low-code platformen. Wil je een app die je bedrijfsprocessen stroomlijnt en je concurrentiepositie versterkt? Dat kunnen we voor je regelen. Wij realiseren tot 10x sneller jouw projecten.

 

Interim management

We maken je organisatie gereed om low-code ontwikkeling te omarmen. Dit doen we door leiding te geven aan een team, het benodigde portfolio te managen, mensen ervoor te organiseren en platformprocessen vorm te geven.

 

Low-code advies

Als je niet zeker weet hoe je low-code in jouw organisatie moet implementeren, of als je hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste low-code platform, dan zijn wij er om je te begeleiden.

 

Training en coaching

Het is belangrijk om low code expertise in je organisatie te verankeren en “the agile way of work” te doorleven. Hierbij zorgen we voor training en certificering. We coachen je door het gehele project en helpen je bij de uitvoer van alle belangrijke aspecten.

 

Voor wie

Versnel je IT vandaag nog

Ben jij klaar voor transformatie binnen jouw organisatie? Laat ChangeMakers je helpen om (Mendix) low code software toe te passen binnen jouw organisatie.

Kom bij ons werken

Wij zijn altijd op zoek naar getalenteerde en bekwame Changers en Makers om ons team te versterken. Wij geloven dat onze medewerkers ons meest waardevolle bezit zijn. Daarom bieden wij je een uitdagende en dynamische werkomgeving.
× WhatsApp