it begrijpt behoefte onvoldoende low-code als oplossing

Begrijpt IT de behoeften van jouw organisatie onvoldoende? Low code kan de oplossing zijn

Naar mate een organisatie groeit, wordt IT een steeds belangrijker onderdeel. Er wordt dan ook steeds meer van IT gevraagd en die vraag kan niet altijd worden bijgehouden. Bovendien begrijpt IT de behoeftes van de organisatie niet altijd. Dit leidt tot verminderde efficiëntie en productiviteit. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Dat is waar low-code een hele fijne oplossing voor biedt. In deze blog leggen we je uit hoe low-code ontwikkeling dit probleem kan aanpakken.

Hoe kun je weten of er sprake is van onvoldoende begrip bij IT?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt constateren dat de IT-afdeling de behoeften van de organisatie onvoldoende begrijpt:

  • Vertragingen in de oplevering van projecten
  • Applicaties die niet voldoen aan de behoeften van de organisatie
  • Gebrek aan communicatie tussen de IT-afdeling en de organisatie
  • Hoge kosten voor de IT projecten: Dit kan erop wijzen dat de IT-afdeling niet efficiënt genoeg is in het begrijpen van de behoeften van de organisatie en het ontwikkelen van passende oplossingen
  • Te veel handmatig werk: Dit kan betekenen dat de afdeling niet goed gebruik maakt van de beschikbare technologieën en oplossingen

Herken je een van deze signalen? Dan kan het nuttig zijn om oplossingen te zoeken zodat de synergie tussen de IT-afdeling en de rest van de organisatie beter wordt. Bovendien kun je dan zorgen dat de IT beter gaat aansluiten op de behoeften van de organisatie.

Lees tips! Loop je ergens anders tegenaan? Misschien heb je onvoldoende IT-capaciteit, werk je met meerdere IT-leveranciers of heb je een End of life applicatie. Ook daar hebben we blogs over geschreven.

Het probleem met traditionele IT-ontwikkeling

Traditionele IT-ontwikkeling heeft zijn uitdagingen. En de gevolgen van die uitdagingen werken door in de organisatie.

Zo werken traditionele ontwikkelingsmethoden vaak traag. Ze zijn ook kostbaar en het eindproduct voldoet eigenlijk nooit helemaal aan de behoeften van de organisatie. Er is bovendien vaak veel handmatige codering nodig, dit kost ook weer veel tijd en je hebt hier IT’ers voor nodig met veel kennis van coderen. Dit kan leiden tot vertragingen in de oplevering van projecten en dus een hogere kostprijs.

Ook kunnen communicatiebarrières ontstaan tussen de IT-afdeling en de rest van de organisatie, waardoor IT de behoeften van de business niet begrijpt en goed aanpakt. Dit kan uiteindelijk leiden tot verminderde efficiëntie en productiviteit binnen de organisatie.

Om deze problemen op te lossen, kunnen organisaties gebruikmaken van low-code ontwikkeling, een nieuwe ontwikkelingsmethode die sneller, goedkoper en flexibeler is en een betere afstemming tussen IT en de business mogelijk maakt.

Wat is low code precies?

Low-code is een vorm van duurzame software ontwikkeling die steeds populairder wordt. Het is een razendsnelle techniek voor applicatieontwikkeling. In plaats van een tekstuele en technische codeeromgeving werkt low-code in een modelgedreven, drag-and-drop interface.

Hoe low-code ontwikkeling IT-tekortkomingen kan aanpakken

Low-code ontwikkeling kan IT-tekortkomingen aanpakken binnen een organisatie die wilt innoveren op verschillende manieren:

‘Bridging the Gap’ tussen IT en Business

Low-code kan de kloof tussen IT en de rest van de organisatie overbruggen omdat iedereen met low-code overweg kan. Low-code maakt namelijk gebruik van visuele interfaces en drag-and-drop componenten. Zo kan IT de rest van de organisatie makkelijker betrekken bij het ontwikkelingsproces. Of je kunt zorgen voor citizen development: jouw medewerkers gaan dan zelf de ontwikkeling verzorgen.

Vereenvoudigde ontwikkelingsprocessen

Low-code vereenvoudigt het ontwikkelingsproces enorm. Dit is wederom zo door het gebruik van visuele interfaces en drag-and-drop componenten. Hierdoor is codering niet meer nodig. Dit stelt IT-afdelingen in staat om sneller te reageren op de veranderende behoeften van de organisatie en om nieuwe functies en applicaties dus sneller op te leveren.

Wist je dat volgens Mendix 70% van gebruikers die geen ontwikkelervaring hadden binnen 1 maand low-code onder de knie hadden?

Meer controle en aanpassingsmogelijkheden

Met low-code heb je ook meer controle over de applicatie en heb je meer aanpassingsmogelijkheden. Zo is de IT-afdeling (beter) in staat om applicaties op maat te maken voor de specifieke behoeften van de organisatie. Doordat low-code software ook voor gedefinieerde componenten bevat kan er meer tijd worden besteed aan het optimaliseren van applicaties en het doorvoeren van aanpassingen zonder dat er handmatige code hoeft te worden geschreven.

Door het gebruik van low code ontwikkeling kun je als organisatie dus sneller en goedkoper applicaties ontwikkelen die aansluiten op de behoeften van de organisatie. Dit stelt je in staat om IT-processen te optimaliseren, de efficiëntie te verbeteren en de concurrentiepositie te versterken.

Low-code voor een 100% fit met jouw organisatie behoefte

Low-code is dus de ideale oplossing wanneer jouw IT-afdeling de behoeften van jouw organisatie onvoldoende begrijpt. Met low-code kun je IT de organisatie beter laten betrekken of medewerkers binnen jouw organisatie low-code zelf laten toepassen. Dit is mogelijk door het visuele karakter en doordat er geen codeer kennis nodig is. Bovendien kun je sneller en met minder kosten software ontwikkelen en implementeren.

Met de jarenlange ervaring van ChangeMakers en een team vol experts kunnen wij je helpen met onze app factory, interim management, advies of training en coaching. Neem vandaag nog contact met ons op! Dan zorgen we samen dat jouw IT gaat matchen met jouw organisatiebehoeften.

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp