duurzame software ontwikkeling met low-code

Duurzame software ontwikkelen met low-code

Duurzaamheid is een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker is geworden, niet alleen op maatschappelijk vlak, maar ook binnen bedrijven en organisaties. En dit geldt ook voor software ontwikkeling. Steeds meer organisaties beseffen dat duurzaamheid ook in hun software-ontwikkelingsproces een rol moet spelen. De tijden om te investeren in niet-duurzame applicaties is voorbij. Dankzij low-code kan je op een duurzame wijze jouw IT vormgeven en versnellen. In deze blog vertellen we je erover!

Wat is duurzaam software ontwikkelen?

Wat is duurzaam software ontwikkelen precies? Dit gaat om het creëren van software op een manier die rekening houdt met de effecten op het milieu, de samenleving en economie op de lange termijn. Je wilt dat de software niet alleen functioneel is, maar dus ook zo min mogelijk negatieve effecten heeft op onze omgeving en samenleving.

Als je duurzaam software wilt ontwikkelen, is het belangrijk om:

  • Duurzame ontwikkelingsmethoden en –tools te gebruiken;
  • CO2-uitstoot te minimaliseren;
  • Afval te verminderen;
  • Herbruikbaarheid te maximaliseren;
  • Software te creëeren die bijdraagt aan duurzame ontwikkeling en economische groei.

Lees tip! Low-code vs. no-code: de verschillen en overeenkomsten

Waarom het belangrijk is om duurzaamheid in softwareontwikkeling te integreren?

Wanneer je duurzaamheid integreert in softwareontwikkeling kun je bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is belangrijk, omdat de vraag naar software enorm groeit en de impact op het milieu en onze samenleving dus ook toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik van datacenters en de CO2-uitstoot van softwareontwikkeling.

Minimaliseer dus de negatieve effecten en draag bij aan een duurzame toekomst door software duurzaam te ontwikkelen.

Voorbeelden van duurzame softwareontwikkeling

Er zijn verschillende manieren waarop softwareontwikkeling duurzaam kan zijn. Een goede oplossing is bijvoorbeeld open source software. Hiermee verhoog je de herbruikbaarheid van code en verminder je afval.

Een andere goede oplossing is low-code. Met low-code kun je snel en efficiënt software ontwikkelen met minder handmatige code en minder energieverbruik.

Lees tip! Dit zijn de low-code trends in 2023

Waarom is low-code duurzaam?

De naam zegt het eigenlijk al. Low-code vereist weinig code bij het programmeren en onderhouden van de software. Er is dus minder tijd en energie nodig. Bovendien ontstaan er zo minder fouten en bugs ontstaan in de software wat betekent dat er minder onderhoud nodig is.

Met low-code kun je daarnaast als nooit tevoren werkprocessen efficiënter laten verlopen en digitaliseren. Kies bijvoorbeeld om het inschrijfformulier voor klanten op kantoor te digitaliseren. Je kunt je voorstellen dat dat een hoop papierwerk scheelt.

Of wanneer je met meerdere IT leveranciers werkt, onvoldoende IT capaciteit hebt of IT de business behoeften niet begrijpt, is het een ideale oplossing.

Low-code is hiernaast ook een toekomstgerichte, snelle en efficiënte oplossing. Het is echt de toekomst van applicatieontwikkeling omdat het ook niet snel een End of life zal hebben.

Volgens Gartner is in 2025 zelfs 70% van alle applicaties gemaakt met low-code technologie

Al deze factoren zorgen dus voor snellere ontwikkelingscycli en lagere resourceconsumptie, inclusief energie, hardware en menselijke middelen.

Lees ook Een low-code applicatie laten ontwikkelen: waar moet je op letten

Start vandaag met duurzame software ontwikkeling

Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je niet achterblijven met duurzame software ontwikkeling. Bij Changemakers werken we dagelijks aan duurzame low-code projecten. Ben je benieuwd hoe low-code jouw IT op een duurzame manier kan vormgeven en versnellen? Neem vandaag nog contact met ons op, dan vertellen we je precies hoe we jou kunnen helpen.

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp