agile werken bevorderen met low-code

Agile werken bevorderen met low-code

De populariteit van agile werken én low-code ontwikkeling neemt toe. Organisaties hebben te maken met steeds hogere eisen: alles moet steeds sneller, wat flexibiliteit en samenwerking vereist. Dat maakt dat zowel agile werken als low-code zo geschikt zijn. Voor digitale transformatie zijn deze namelijk niet weg te denken uit het huidige organisatielandschap en jouw organisatie kan niet achterblijven! Maar hoe bevordert low-code agile werken? En wat is het verband? Dat leggen we je uit in deze blog.

Wat is agile werken?

Agile betekent letterlijk behendigheid.

Agile werken is dan ook een manier van werken die zich richt op het leveren van waarde aan klanten door middel van iteratieve, collaboratieve en flexibele werkwijzen.

In korte periodes van vaak een aantal weken werk je aan een project om aan het eind van iedere cycli verbeteringen door te voeren. Deze manier van werken, stelt je in staat om te in te spelen op veranderende klantbehoeften en marktomstandigheden.

Wat is low-code?

Low-code is een vorm van duurzame softwareontwikkeling die de tijd en kosten voor het bouwen van applicaties drastisch vermindert. Het biedt de mogelijkheid om snel en gemakkelijk nieuwe applicaties, software en functies op de markt te brengen.

451research, een in New York gevestigd onderzoeksbureau voor de technologische industrie, geeft aan dat low-code platforms ontwikkelingsprocessen met 50 tot 90% kunnen versnellen

In vergelijking met traditionele handmatige code-ontwikkeling is low-code toegankelijker, sneller en flexibeler. Je hoeft namelijk niet meer uitgebreide codeerkennis te hebben omdat je met de handige drag-and-drop functionaliteiten een applicatie of software kunt bouwen. Je ziet dus meteen hoe de applicatie eruit komt te zien.

Verder is het een groot voordeel dat je met low-code vanuit de businesskant kunt gaan ontwikkelen. Je vangt de wensen en behoeften vanaf de voorkant van de organisatie af, zonder dat je en lang en ingewikkeld software-ontwikkeltraject hoeft in te gaan.

Lees tips! Waarom low-code? en Dit zijn de low-code trends in 2023

Hoe kan low-code agile werken bevorderen?

Wat is dan eigenlijk het verband tussen low-code en agile werken? Zowel met low-code als met agile werken, werk je dus in korte cycli. De werkwijzen gaan dus hand in hand en richten zich op snelheid, efficiëntie en samenwerking.

Het allergrootste voordeel is dat de snelle ontwikkelingstijden van low-code softwareontwikkeling goed worden geïntegreerd met de iteratieve sprints van agile werken. Dit maakt dat je teams snel apps kunt bouwen en opleveren.

Low-code softwareontwikkeling en agile werken versterken elkaar dus. Low-code helpt de snelheid van het ontwikkelproces te vergroten en agile werken helpt de iteratieve benadering van softwareontwikkeling te versterken. Door deze methoden te combineren, kan een organisatie sneller en efficiënter waarde leveren aan de klant.

Lees hier wie binnen organisaties baat heeft bij low-code. 

Hoe begin je met low-code?

Low-code is dus een enorm krachtig hulpmiddel als je agile werken wilt implementeren of vergroten in jouw organisatie. Dus hoe begin je met low-code? Je kunt dan een aantal stappen doorlopen:

People

Menselijke kapitaal is het belangrijkste binnen iedere organisatie. Daarom is het van belang dat je begint met het kiezen, trainen en klaarstomen van medewerkers en belanghebbenden van agile werken en low-code. Zorg dat zij op de hoogte zijn van de basisbeginselen, bij ChangeMakers noemen wij dit ook wel het low-code gedachtegoed. Dit kun je doen door korte workshops, trainingen en seminars te geven.

Portfolio

Vervolgens kun je projecten en processen gaan kiezen die jou geschikt lijken voor deze werkwijzen. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn met een korte time-to-market, of processen die repetitief en tijdrovend zijn en die geautomatiseerd kunnen worden met behulp van low-code.

Platform

Daarna ga je een low-code platform kiezen. Achterhaal dan welk platform het meest voldoet aan de behoeften van jouw organisatie en welke het best past bij de gekozen projecten. Bij het kiezen van een platform is het belangrijk om rekening te houden met de schaalbaarheid, veiligheid, integratiemogelijkheden en de ondersteuning en documentatie die beschikbaar is.

Let op! Nieuwe cybersecurity wet (NIS2) komt eraan en dit is het effect op jouw IT-organisatie

Process

Ten slotte stel je een team samen dat verantwoordelijk is voor het implementeren van agile werken en low-code ontwikkeling. Dit team kan bestaan uit mensen van verschillende afdelingen. Denk aan business analisten, ontwikkelaars, projectmanagers en andere belanghebbenden.

Low-code om beter agile te werken

Zijn snelheid, efficiëntie en samenwerking binnen jouw organisatie van belang? Overweeg dan om low-code en agile werken te combineren. De voordelen zijn duidelijk. Een betere en snelle softwareontwikkeling en samenwerking en meer kansen om processen te automatiseren!

Wil je hier meer over weten of heb je hier hulp bij nodig? Onze Changemakers helpen jou graag. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden! Of bekijk onze diensten en bekijk waar jouw organisatie de meeste baat bij heeft.

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp