end of life applicatie wat nu

End of life applicaties waar je niet zonder wil of kan? 

Werk jij binnen jouw organisatie met applicaties of softwarepakketten? Bijvoorbeeld voor payroll of een CRM? Dan kan het voorkomen dat deze een End of life (EOL) aankondigen. Dat betekent dat de applicatie of software gaat vervallen en er geen updates of onderhoud meer worden gedaan. Wat zijn dan je opties? Low-code kan dan een enorm fijne oplossing zijn. We vertellen je in deze blog meer erover. 

Wat is de End of life van software of een applicatie?

De End of life van software of een applicatie betekent simpelweg het levenseinde van deze software of applicatie.

Dat wil zeggen dat de leverancier een datum aangeeft vanaf wanneer er geen ondersteuning meer wordt geboden. De software wordt dan dus niet meer onderhouden en er worden geen updates meer uitgevoerd. Dat zorgt voor de nodige problemen. Je kunt de software in principe nog wel blijven gebruiken, maar zonder onderhoud en updates is dat natuurlijk niet verstandig.

Voorbeelden van EOL applicaties

Een heel herkenbaar voorbeeld van zo’n EOL applicatie of software zijn bijvoorbeeld Microsoft Windows besturingssystemen. De End of life van Windows 10 is bijvoorbeeld al bekend gemaakt. Vanaf oktober 2025 wordt deze software niet meer geüpdatet en wordt er geen onderhoud meer aan uitgevoerd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor oude Iphones. Oudere modellen worden niet meer voorzien van de nieuwe iOS besturingssystemen.

Dit kan dus hetzelfde gelden voor bijvoorbeeld jouw boekhoudsystemen of CRM’s.

Wat kun je doen als jouw applicatie of softwarepakket een End of Life aankondigt?

Dan is het verstandig om je opties te gaan bekijken. Je kunt dus overwegen de software te blijven gebruiken, maar dat is absoluut niet aan te raden. Je kunt ook andere softwarepakketten gaan bekijken. Of je kiest voor software die 100% fit met jouw organisatie. Dan is low-code  applicatieontwikkeling een perfecte oplossing.

Lees tip! Low-code binnen organisaties – wie heeft er baat bij? 

Wat gebeurt er wanneer een software na de EOL nog gebruikt wordt?

Kies je er toch voor om software na een End of life nog te gebruiken? Dan loop je de nodige risico’s. Bovendien worden de mogelijkheden beperkt.

  • Licenties of functionaliteiten van software eindigen

Je kunt geen licenties of functionaliteiten meer toevoegen omdat de leverancier geen ondersteuning meer biedt. De software blijft dus zoals deze is vanaf het moment dat de End of Life ingaat.

  • Softwareproblemen zijn jouw verantwoordelijkheid

Eventuele softwareproblemen zijn ook niet meer de verantwoordelijkheid van de leverancier, maar van jou als organisatie. De leverancier is na een End of Life simpelweg niet meer eigenaar en verantwoordelijk voor de software.

  • De software werkt niet meer goed samen met andere software

De kans is ook klein dat de software goed blijft samenwerken met andere bedrijfsapplicaties. Omdat jouw andere bedrijfsapplicaties wel nog steeds worden geüpdatet veranderen deze. Software met een End of Life kan deze verandering niet bijhouden omdat deze niet meer wordt geüpdatet. Lees hier hoe low-code een goede oplossing is wanneer je werkt met meerdere IT-leveranciers.

  • De veiligheid is niet meer gewaarborgd en gaat achteruit

De veiligheid van de software achteruit omdat er geen updates meer worden gedaan om het pakket veilig te houden. Lees hier meer over de veiligheid van low-code.

Let op! Binnenkort gaat ook de nieuwe NIS2 richtlijn gelden

Voorkom AVG risico’s

Dit laatste punt is natuurlijk enorm belangrijk. Tegenwoordig is privacy van groot belang. Zeker met de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)-wet. Als de software die jouw organisatie gebruikt niet langer veilig is, wordt de kans steeds groter dat er uit een ERP-, DMS-, CRM– of HRM-pakket data lekt.

Dit heeft nare gevolgen want je kunt je concurrentievoordeel verliezen. Wanneer het om persoonlijke informatie gaat, van klanten of werknemers, zijn de gevolgen waarschijnlijk nog groter. Dan breek je namelijk de AVG en krijg je flinke boetes.

Lees tips! Loop je ergens anders tegenaan? Misschien heb je onvoldoende IT-capaciteit, begrijpt IT de organisatie behoeften onvoldoende of werk je met meerdere IT-leveranciers? Ook dan kan low-code de oplossing zijn.

Low-code is de toekomst

Low-code heeft ontzettend veel voordelen waarvan misschien wel de belangrijkste: het is een toekomstgerichte, snelle en efficiënte oplossing. Low-code is echt de toekomst van applicatieontwikkeling omdat het ook niet snel een End of life zal hebben.

Volgens Gartner is in 2025 zelfs 70% van alle applicaties gemaakt met low-code technologie en Mendix geeft aan dat 70% van low-code gebruikers zonder ontwikkel ervaring binnen een maand low-code onder de knie hadden. Low-code verlaagt ook de duur van het ontwikkeltraject van applicaties enorm.

Lees tip! Zo start je met low-code

Start samen met ChangeMakers jouw low-code avontuur

Toekomstgerichte software die ook nog eens snel en efficiënt is. Dat klinkt goed toch? Start dan jouw low-code avontuur samen met ChangeMakers. Dan zorgen we samen voor een weg naar een snellere, efficiëntere IT-infrastructuur binnen jouw organisatie. Of je nu graag het hele ontwikkeltraject uit handen geeft of alleen ondersteuning en advies wilt. We kunnen je helpen op een manier die jou vooruit gaat brengen. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs om samen naar jouw situatie te kijken en te bespreken hoe low-code jou gaat helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om jouw afspraak in te plannen!

 

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp