veiligheid low-code

Hoe veilig zijn low-code platforms?

Low-code platforms worden steeds populairder en dat is terecht. Het is namelijk een enorm snelle manier om jouw IT-infrastructuur efficiënter te maken. Toch kan het zijn dat je misschien nog twijfelt over de veiligheid van low-code. Want zeker gezien de nieuwe cybersecurity wet: de NIS2 richtlijn die eraan zit te komen is het belangrijk dat de veiligheid van jouw IT-infrastructuur op orde is. Laten we de veiligheid van low-code in deze blog eens bespreken. Want is low-code veilig? Lees snel verder! 

De twijfels over de veiligheid van low-code

Low-code is dan wel ontzettend populair maar er bestaan nog twijfels over de veiligheid van de technologie. Er zijn verschillende redenen waarom er twijfels kunnen bestaan over de veiligheid van low-code platforms:

Mogelijke beveiligingsproblemen in de code

Low-code platforms bieden gebruikers een eenvoudige interface om applicaties te bouwen zonder dat je gedetailleerde kennis van codering nodig hebt. Als je echter niet voldoende kennis hebt van de beveiligingsaspecten van applicatieontwikkeling kan deze eenvoudige en toegankelijke interface echter ook juist leiden tot mogelijke beveiligingsproblemen in de code.

Lees tip! Starten met low-code

Minder controle over de applicatie-infrastructuur

Omdat low-code een technologie is waarbij de code automatisch wordt gegenereerd, heb je minder controle over de onderliggende infrastructuur van de applicatie. Dit kan leiden tot minder mogelijkheden om de beveiliging van de applicatie te beheren.

Risico’s van integratie met andere systemen

Low-code platforms worden vaak gebruikt als middel om verschillende systemen met elkaar te laten samenwerken om efficiënter te kunnen werken. Deze integraties kunnen echter ook een beveiligingsrisico vormen als deze niet goed worden beveiligd.

Mogelijkheid van onbevoegde toegang

Als de beveiligingsfuncties van een low-code platform niet goed worden beheerd of geconfigureerd, kan er een risico zijn dat onbevoegde toegang tot de applicatie kunnen krijgen.

Waarom zou je ondanks deze twijfels toch voor low-code kiezen?

Om te zorgen dat jouw low-code applicatie dus veilig is, is het van cruciaal belang dat je goed op de hoogte bent van deze beveiliging risico’s en kwetsbaarheden. Zorg dus dat je best practices voor applicatiebeveiliging toepast en regelmatig audits en penetratietests uitvoert. Dan kun je de veiligheid van low-code toepassingen continu verbeteren en de risico’s verkleinen. Bovendien heeft low-code een hoop voordelen waardoor het een hele goede oplossing is voor jouw organisatie:

Snellere ontwikkelingstijden

Met een low-code platform kun je als organisatie heel snel applicaties ontwikkelen zonder uitgebreide programmeerkennis. Zo kun je sneller inspelen op veranderende zakelijke behoeften binnen de markt en kun je snel concurrentievoordelen behalen.

Minder technische complexiteit

Low-code platforms bieden een eenvoudige, visuele interface waarmee niet-technische gebruikers applicaties kunnen bouwen zonder diepgaande kennis van programmeertalen. Je hebt dus geen IT’ers nodig met veel kennis van coderen.

Lees tip! Low-code binnen organisaties – wie heeft er baat bij? 

Lagere kosten

Door de snellere ontwikkelingstijden en lagere technische complexiteit kun je flink wat kosten besparen op het gebied van ontwikkeling, testen en onderhoud van de applicaties.

Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Low-code is heel flexibel en kun je eenvoudig aanpassen. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk en snel nieuwe functies en modules toe kunt voegen en kunt aanpassen binnen je applicaties.

Lees tip! Dit zijn de low-code trends in 2023

Jouw IT-infrastructuur veilig met low-code

Of je nu behoefte hebt aan een hele nieuwe applicatie of een koppeling om twee systemen te laten samenwerken. Met een team met de juiste kennis is low-code een snelle én veilige oplossing. Wij kunnen je helpen door de applicatieontwikkeling volledig uit handen te nemen of je te begeleiden met ons low-code advies of training en coaching. Ons team heeft jarenlang ervaring met low-code en weet precies hoe zij voor jouw organisatie een veilige low-code applicatie realiseren. Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op!

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp