Van backlogs naar innovatie: versnel je digitale transformatie met low-code

Het digitale tijdperk wacht op niemand, en al helemaal niet op IT-afdelingen die verzanden in backlogs. Organisaties van vandaag hebben een oplossing nodig die hen niet alleen uit de brand helpt, maar ook voor een nieuw pad naar innovatie zorgt. Low-code is die oplossing, en bij ChangeMakers maken we deze technologie toegankelijk en waardevol voor jouw bedrijf.

Onderhoud van IT-systemen

Veel IT-afdelingen besteden een aanzienlijk deel van hun tijd aan het onderhouden van bestaande systemen. Hier zijn enkele alledaagse voorbeelden die illustreren hoe onderhoud IT-teams kan binden:

Regelmatige updates en patches

Software vereist constant onderhoud door middel van updates en patches om veiligheidsrisico’s en compatibiliteitsproblemen te voorkomen. Bijvoorbeeld:

  • Security patches: Het regelmatig toepassen van beveiligingsupdates om kwetsbaarheden te dichten die kunnen leiden tot datalekken of andere beveiligingsincidenten.
  • Systeemupdates: Het bijwerken van systemen om compatibel te blijven met nieuwe softwareversies of om prestatieverbeteringen door te voeren.

Legacy systemen onderhouden

Veel organisaties vertrouwen op verouderde systemen (legacy systemen) die belangrijk zijn voor hun operaties. Deze systemen vereisen gespecialiseerde kennis om te onderhouden en om deze te integreren met moderne technologieën.

  • Integratie issues: Het koppelen van verouderde systemen aan nieuwe applicaties of databronnen leidt vaak tot complexe en kwetsbare integraties.
  • Kennistekort: Een tekort aan personeel dat ervaren is met oudere technologieën, wat leidt tot hogere kosten en langere doorlooptijden voor onderhoudstaken.

Lees tip! Legacy software: wat is het en waarom zou je overstappen op low-code?

Data management

Het beheren en veiligstellen van grote hoeveelheden data is een continue uitdaging, met activiteiten zoals:

  • Back-ups: Het regelmatig maken van back-ups om dataverlies te voorkomen. Dit is tijd- en opslagintensief.
  • Datakwaliteit: Het schoonhouden van databestanden om de datakwaliteit te waarborgen, wat een doorlopende inspanning vereist.

Lees ook Datagedreven werken en besluiten vormen doe je met low-code en AI

Helpdesk en support

Het leveren van ondersteuning aan eindgebruikers en het oplossen van technische problemen kan veel van de tijd en middelen van een IT-afdeling opslokken.

  • Ticketopvolging: Het afhandelen van supporttickets die variëren van eenvoudige vragen tot complexe technische issues.
  • Gebruikerstraining: Het trainen van gebruikers bij nieuwe updates of systemen is essentieel voor het waarborgen van een efficiënte bedrijfsvoering.

Low-code als strategische keuze

Low-code platformen, zoals Mendix, zijn niet enkel een aanpassing in het technologische landschap. Het is juist een strategische omslag op het vlak van IT in jouw organisatie. Onze CCO, Nuhi Stenvers, noemt dit ook wel het omarmen van het low-code gedachtengoed.

Van theorie naar praktijk: low-code succesverhalen

Er zijn meerdere cases van organisaties die dankzij low-code platformen een transformatie teweeg hebben gebracht in hun bedrijfsvoering. Door over te stappen op deze agile technologie hebben ze hun ontwikkelingstijd verminderd, de time-to-market voor nieuwe applicaties versneld en de interne betrokkenheid bij het innovatieproces verbeterd.

Lees tip! Agile werken bevorderen met low-code

Denk bijvoorbeeld aan een financiële dienstverlener die de klantenservice heeft getransformeerd door snel een applicatie te ontwikkelen die real-time inzicht biedt in klantgegevens, of aan een logistiek bedrijf dat zijn leveringsprocessen heeft geoptimaliseerd door een op maat gemaakte tracking-oplossing.

Cultuur en low-code: een nieuwe manier van werken

De implementatie van low-code gaat hand in hand met een cultuurverandering binnen IT-teams. Het stimuleert een omgeving van samenwerking en co-creatie, waarbij niet-technische teamleden, zoals bedrijfsanalisten en productmanagers, direct betrokken zijn bij het ontwikkelingsproces. Dit democratiseren van de ontwikkeling stimuleert innovatie en versnelt de besluitvorming. Dit noemen wij ook wel citizen development.

Veiligheid voor snelheid: een nieuw veiligheidsniveau

Low-code platformen zijn ontworpen met ingebouwde beveiligingsmaatregelen die voldoen aan de hoogste standaarden. Door het gebruik van gevalideerde componenten en het toepassen van automatische controles kunnen ontwikkelteams verzekerd zijn van een veilige applicatie, zelfs als de ontwikkelsnelheid toeneemt.

Lees tip! Hoe veilig zijn low-code platforms?

Low-code integratie: samen sterker

Low-code oplossingen bieden krachtige integratiemogelijkheden die zorgen voor een naadloze aansluiting met bestaande systemen. Ze kunnen bestaande datastromen verrijken en uitbreiden, waardoor er een flexibeler en meer verbonden IT-landschap ontstaat dat klaar is voor toekomstige ontwikkelingen.

Duurzame innovatie: voorbij de quick fix

Low-code biedt de mogelijkheid om snel te innoveren, maar het ware potentieel ligt in het vermogen om duurzame verandering te ondersteunen. Bij ChangeMakers noemen we dit het accelereren van je IT en business. Dit vereist een visie die verder kijkt dan directe oplossingen en focust op langetermijnstrategieën die leiden tot blijvende verbeteringen en concurrentievoordelen.

ChangeMakers: versnellers van business en IT

ChangeMakers staat klaar om samen met jou de overstap naar een low-code platform te realiseren. Onze expertise ligt niet alleen in de technologie zelf, maar ook in het begrijpen en herinrichten van bedrijfsprocessen. Ben je klaar om de stap te zetten? Neem contact op en ontdek hoe onze low-code oplossingen jouw organisatie kunnen transformeren.

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp