low-code platforms

Legacy software: wat is het en waarom zou je overstappen op low-code?

Ligt de toekomst van jouw organisatie in de greep van legacy software? Als je worstelt met verhoogde beveiligingsrisico’s, stijgende onderhoudskosten en stagnatie in groei en innovatie, is het tijd voor verandering. In dit blogartikel gaan we dieper in op legacy software, de uitdagingen ervan en hoe een overstap naar low-code platforms een pad naar vernieuwing kan banen.

Wat is legacy software?

Als jouw computerinterface nog een flashback geeft naar de vroege jaren 2000, ben je mogelijk in de ban van ‘legacy software’. Deze term refereert aan elk ouder softwareprogramma of -systeem dat nog in gebruik is binnen een organisatie, ondanks de beschikbaarheid van nieuwere, efficiëntere alternatieven. Wat ooit beschouwd werd als de toekomst, kan nu een obstakel vormen voor groei en innovatie.

Legacy software kan variëren van verouderde besturingssystemen zoals Windows XP, oudere databasemanagementsystemen zoals Oracle 8i, tot verouderde kantoorsoftware en bedrijfsapplicaties. Ook applicaties geschreven in oudere programmeertalen zoals COBOL of Fortran kunnen als legacy worden beschouwd.

Echter, niet alle oude software is ‘legacy’. Het probleem treedt op wanneer software de groei, efficiëntie of veiligheid van jouw organisatie hindert.

Legacy Software: de verborgen kosten

Legacy software kan voelen als een oude, vertrouwde jas. Maar net zoals die jas die niet meer past of uit de mode is geraakt, kan het behouden van legacy software meer nadelen dan voordelen hebben! Heb je ooit stilgestaan bij de echte kosten van deze verouderde systemen voor je bedrijf, van veiligheidsrisico’s tot hoge onderhoudskosten?

De rol van low-code in modernisering

Low-code platformen, zoals Mendix, kunnen een oplossing bieden voor de uitdagingen die ouderwetse software met zich meebrengt. Deze platformen zijn ontworpen om softwareontwikkeling te versnellen en de productiviteit te verhogen. Maar hoe helpt low-code precies bij het moderniseren van ouderwetse systemen?

Verhoogde beveiliging

Legacy systemen vormen – zeker anno 2023 – een aanzienlijk beveiligingsrisico. Ze missen vaak de meest recente beveiligingsfuncties, waardoor ze kwetsbaar worden voor cyberaanvallen. Veel low-code platforms zijn daarentegen ontworpen met AVG en beveiliging als centrale aspecten, met ingebouwde beveiligingsfuncties en regelmatige updates om aan de meest recente beveiligingsstandaarden te voldoen. Leestop: meer weten over de veiligheid van low-code platforms?

Verlaagde onderhoudskosten

Bovendien kan het onderhoud van legacy software kan duur zijn. Denk aan downtimes, bugfixes en tal van aanpassingen om het systeem operationeel te houden. Dankzij de flexibiliteit van low-code platforms worden deze problemen grotendeels geëlimineerd. Je kunt snel reageren op nieuwe zakelijke behoeften of marktveranderingen, wat uiteindelijk leidt tot lagere onderhoudskosten.

Verhoogde flexibiliteit

Legacy software is vaak rigide en moeilijk aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften. Dit kan innovatie in de weg staan. Low-code daarentegen is ontworpen om flexibel en aanpasbaar te zijn. Je kunt gemakkelijk nieuwe functies toevoegen, bestaande processen wijzigen of nieuwe workflows creëren om aan je veranderende behoeften te voldoen.

Verbeterde data-integriteit

Data-integriteit kan een uitdaging zijn met legacy software, vooral als je verschillende systemen hebt die niet goed met elkaar communiceren. Low-code platforms helpen dit probleem op te lossen door naadloze integraties en geautomatiseerde datavalidatie. Dit betekent dat je gegevens consistent, accuraat en betrouwbaar zijn, ongeacht het aantal systemen dat je gebruikt.

Verhoogde productiviteit

Met legacy software kunnen processen traag en inefficiënt zijn. Het resultaat? Een hoop frustratie en tijdverspilling! Low-code stelt je in staat om processen te stroomlijnen en te automatiseren, wat dubbel werk elimineert en je productiviteit sterk verhoogt.

De overstap maken met ChangeMakers

Bij ChangeMakers staan we klaar om je te ondersteunen bij de overstap naar low-code. Of je nu hulp nodig hebt bij low-code applicatieontwikkeling, interim management, low-code advies, of training en coaching, we stemmen onze aanpak af op jouw specifieke behoeften te voldoen.

Conclusie

Het is tijd om je oude, oncomfortabele jas uit te trekken en je voor te bereiden op de toekomst. De overstap maken naar low-code kan de innovatie en groei in je organisatie versnellen. Waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact op met ChangeMakers en ontdek hoe we jou kunnen helpen om het potentieel van low-code te benutten. Heb je vragen of opmerkingen? We horen graag van je!

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp