nieuwe cybersecuritywet NIS2 2023

Nieuwe cybersecurity wet (NIS2) en het effect op jouw IT-organisatie

Organisaties moeten in 2023 gaan voldoen aan de nieuwe cybersecurityrichtlijnen van de NIS2 richtlijn. Bij ChangeMakers houden we nauwlettend in de gaten welke kansen er op IT vlak liggen, maar ook zeker aan welke plichten en richtlijnen moet worden voldaan. De nieuwe wet over netwerk- en informatiesystemen (NIS), ook bekend als NIS2, is dus in aantocht. Wat houdt deze nieuwe wet in en wat kun jij doen om aan de richtlijnen te voldoen? Dat lees je in deze blog.

Wat is de NIS2 wetgeving?

De NIS-wetgeving, ook bekend als NIS2 richtlijn, is een EU-brede wet die als doel heeft de beveiliging van de Europese digitale infrastructuur te verbeteren. De wet is van toepassing op exploitanten van essentiële diensten (OES) zoals energiebedrijven, vervoerders, banken en zorgverleners. Deze richtlijn is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat organisaties voldoende cyberbeveiligingsmaatregelen nemen om datalekken en andere cyberdelicten te voorkomen.

De wet is onwijs relevant, want wij zien dat grote organisaties vaak nog end-of-life applicaties gebruiken!

Welke gevolgen heeft de NIS2-richtlijn voor organisaties?

De NIS2-wetgeving zal verschillende gevolgen gaan hebben voor organisaties:

De richtlijn gaat voor meer organisaties gelden

Momenteel geldt in Europa nog de NIS1 wet. Ook deze wet geldt voor essentiële bedrijven, maar het belangrijke verschil is dat de NIS2 voor een hoop meer bedrijven gaat gelden.

Meer organisaties worden met deze nieuwe wet namelijk aangemerkt als essentieel bedrijf dan bij de NIS1. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan internet service providers, kleine fabrieken en energie- en waterleveranciers.

Er geldt een zorgplicht

Dit verplicht jou als organisatie om jouw hele IT-infrastructuur op orde te brengen. Daaronder vallen aspecten als de verwerking van (persoons)gegevens, het tijdig vernieuwen van hard- en software en ben je verplicht om te monitoren wat er gebeurt op en rondom jouw IT-infrastructuur.

Er geldt een meldplicht

De meldplicht houdt in dat jij als organisatie een melding moet maken wanneer je te maken krijgt met een cyberincident.

Je riskeert een flinke boete

Een belangrijk gevolg is dat je als organisatie een flinke boete riskeert als jij niet voldoet aan de richtlijnen. Dat wil je natuurlijk voorkomen dus is het van groot belang dat je zorgt voor goede bescherming van de IT-infrastructuur van jouw organisatie.

Richtlijnen om je cybersecurity te verbeteren (NIS2)

Om een boete te voorkomen is het dus van groot belang dat je jouw organisatie goed voorbereidt op de NIS2. Iedere IT-organisatie is natuurlijk anders, maar je kunt de volgende richtlijnen in de gaten houden om je alvast voor te bereiden:

  • Sterke authenticatiemaatregelen: zorg bijvoorbeeld voor een tweefactorauthenticatie;
  • Scan regelmatig je netwerken op kwetsbaarheden;
  • Werk softwarepatches bij;
  • Gebruik encryptieprotocollen;
  • Regel een duidelijk beleid waarin je aangeeft hoe jouw organisatie reageert in geval van een datalek of een ander incident dat de netwerkbeveiliging aantast;
  • Maak goede back-ups;
  • Zorg dat je kunt zien wie, wanneer en waar in het systeem aanwezig is.

NIS2 wetgeving en low-code softwarearchitectuur

Een goede voorbereiding op de NIS2 is dus van groot belang. Met low-code heb je een krachtig en duurzaam hulpmiddel in handen. Je kunt hiermee namelijk complexe IT processen eenvoudig automatiseren.

Een low-code applicatie ontwikkelen kan ook nog eens 10 keer sneller, én met een 100% fit met jouw organisatie, dan wanneer je andere ontwikkelingsmethoden gebruikt. Zo ben je dus snel voorbereid en verhoog je ook nog eens de productiviteit van jouw organisatie.

Maar het belangrijkste is dat low-code uitgebreide beveiligingsfunctionaliteiten heeft. Die helpen je cyberrisico’s te beheersen en de algemene cybersecurity binnen jouw organisatie te verbeteren. Lees hier over de veiligheid van low-code.

Zo kun je geheel naar wens toegangscontroles, gebruikersverificaties en versleutelingen toevoegen aan applicatiebouwprocessen. Low-code kan zelfs securityfouten real-time opsporen!

Schakel snel om jouw cybersecurity te regelen

Je wilt dus zorgen dat voor deze NIS2-wet wordt ingevoerd dat jouw IT helemaal op orde is. Schakel dus op tijd en zorg dat je de juiste maatregelen neemt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een team in te schakelen die volledig verantwoordelijk is voor het in orde maken van jouw IT-infrastructuur. Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met jouw cybersecurity? Neem dan contact met ons op!

Lees ook

Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch...

× WhatsApp