Case
Universiteit Twente
ChangeMaker Nuhi Stenvers ging aan de slag als interim manager bij Universiteit Twente op de afdeling Projects en Development. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle condities aanwezig zijn zodat Universiteit Twente uiteindelijk alles rondom low-code zelf kan gaan doen.

De klant
De Universiteit Twente is een universiteit met vijf faculteiten en ruim vijftig opleidingen. De universiteit is een pionier in het verbinden van technologie, wetenschap en engineering met sociale wetenschappen om het verschil te maken in de wereld. De wetenschappers, docenten en studenten van de universiteit zijn nieuwsgierig en hebben een ondernemende mindset. De universiteit ziet dat maatschappelijke uitdagingen tegenwoordig groter zijn dan ooit en technologie is volgens de universiteit de sleutel bij het vinden van oplossingen voor de complexe, wereldwijde uitdagingen. De Universiteit Twente omarmt de verbinding tussen mens en technologie en weet dat vandaag de dag de één niet meer zonder de ander kan bestaan.
De uitdagingen
Universiteit Twente was niet klaar voor low-code
Er werd nog gewerkt met grote PID documenten en oude programmeertalen als Java, PHP en Dotnet en SQL. Dit maakte dat de universiteit nog klaar was om de low-code gedachtegoed te omarmen.
Er was een uitgebreid SaaS landschap
Onze aanpak
People
De P van People is het eerste waar Nuhi naar op zoek is gegaan en wat altijd zijn startpunt is bij het aangaan van veranderingen. Binnen de universiteit ging Nuhi op zoek naar mensen die in beweging willen komen in de organisatie en hen te te overtuigen van de voordelen van low-code en het vrijmaken en er energie en realisatiekracht vrij komt.
Maar wat ook erg belangrijk is, is dat een low-code gedachtegoed op schaal wordt doorgevoerd. De hele organisatie moet meegaan. “Doe het op schaal, of doe het niet”, aldus Nuhi Stenvers.
Portfolio
Inmiddels zagen genoeg mensen het nut van low-code in en werd het tijd voor de tweede P: Portfolio. Nuhi ging aan de slag met het kiezen van geschikte projecten en use cases voor low-code toepassingen. Veel van deze projecten zouden – zonder low-code – een grote investering vragen qua licentieaanvragen. Door het portfolio slim te managen, bespaarde de universiteit dus een fors bedrag.
Proces
Met deze en een aantal andere geschikte use cases begon het inrichten van de derde P: proces. Ofwel: het realisatieproces. Nuhi zijn rol hierin bestond uit het sturen van de organisatie richting low-code. Hierbij was het van groot belang dat er een Universiteit Twente ‘way of work’ met low-code werd gerealiseerd. Samen werd er gekeken of low-code apps een toegevoegde waarde konden leveren aan de applicatie architectuur binnen Universiteit Twente. Zo konden er bijvoorbeeld aanvullingen worden gerealiseerd op de standaard functionaliteiten van de huidige SaaS-pakketten.
Platform
Nuhi begon eindgebruikers van de nieuwe software in zijn team toe te voegen als consultants zodat zij hun eigen applicatie konden door ontwikkelen in het low-code Platform. Belangrijk hierbij was dat in de gaten moest worden gehouden of de organisatie de snelheid van het ontwikkelen kon bijhouden. En of de nieuwe manier van werken kon worden verwerkt in de bestaande processen, of dat die eventueel konden worden aangepast. Door de snelheid van low-code konden al na een halfjaar de applicaties worden gerealiseerd.
In 12 weken met daarin 8 sprints werden use cases tot leven gebracht in samenwerking met de product owners. Om een voorbeeld te schetsen: één van de use cases ging over een systeem om vragenlijsten mee te bouwen en te ondervragen in een intern proces rondom ethische bezwaren voor onderzoek met mensen. Universiteit Twente kampte al 2 jaar hiermee en steeds liep het project vast. Dankzij low-code ging dit dus allemaal een stuk sneller!
In totaal duurde het gehele project zo’n 9 maanden. Binnen de Universiteit Twente zit inmiddels een eigen team van 4 mensen: een scrum master en 3 Mendix conultants. Bovendien is Mendix binnen Universiteit Twente verheven tot doeltechnologie.
Universiteit Twente en ons ESG-beleid

Over ons
Wij zijn ChangeMakers
Lees onze laatste blogartikelen
Kom alles te weten over low-code en ChangeMakers in onze blog.
Agile werken bevorderen met low-code
De populariteit van agile werken én low-code ontwikkeling neemt toe. Organisaties hebben te maken met steeds hogere eisen: alles moet steeds sneller, wat flexibiliteit en samenwerking vereist. Dat maakt dat zowel agile werken als low-code zo geschikt zijn. Voor...
Begrijpt IT de behoeften van jouw organisatie onvoldoende? Low code kan de oplossing zijn
Naar mate een organisatie groeit, wordt IT een steeds belangrijker onderdeel. Er wordt dan ook steeds meer van IT gevraagd en die vraag kan niet altijd worden bijgehouden. Bovendien begrijpt IT de behoeftes van de organisatie niet altijd. Dit leidt tot verminderde...
Onvoldoende IT-capaciteit binnen jouw organisatie? Low-code kan de oplossing zijn
De afgelopen jaren is er steeds meer vraag ontstaan naar IT’ers. Echter is het aanbod IT’ers niet gelijkmatig mee gestegen. Kamp jij ook met onvoldoende IT-capaciteit binnen jouw organisatie? Kun je niet de juiste IT-specialisten vinden om jouw IT-infrastructuur op...
Meerdere IT-leveranciers en systemen? Geen probleem met low-code!
Naarmate organisaties groeien, neemt ook de complexiteit van IT-infrastructuur toe. Klinkt dit herkenbaar en werk je met meerdere systemen en ben je afhankelijk van verschillende IT-leveranciers? Dan levert dat waarschijnlijk de nodige uitdagingen op. Dat kan...
Hoe veilig zijn low-code platforms?
Low-code platforms worden steeds populairder en dat is terecht. Het is namelijk een enorm snelle manier om jouw IT-infrastructuur efficiënter te maken. Toch kan het zijn dat je misschien nog twijfelt over de veiligheid van low-code. Want zeker gezien de nieuwe...
Nieuwe cybersecurity wet (NIS2) en het effect op jouw IT-organisatie
Organisaties moeten in 2023 gaan voldoen aan de nieuwe cybersecurityrichtlijnen van de NIS2 richtlijn. Bij ChangeMakers houden we nauwlettend in de gaten welke kansen er op IT vlak liggen, maar ook zeker aan welke plichten en richtlijnen moet worden voldaan. De nieuwe...
Ben jij klaar voor Change?
Neem contact met ons op
Bij ChangeMakers zijn we er trots op wanneer we dingen goed – en snel gedaan krijgen. We begrijpen als geen ander dat je als organisatie wendbaar moet zijn. Daarom gebruiken we low code software toepassingen en werken we via Agile sprint proces. Hierdoor zijn we wendbaar en spelen we in op de behoeften van onze opdrachtgevers, terwijl we toch producten van hoge kwaliteit leveren in een kort tijdsbestek. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare partner die je kan helpen je doelen te bereiken, kijk dan niet verder dan ChangeMakers!
