Case

Universiteit Twente

ChangeMaker Nuhi Stenvers ging aan de slag als interim manager bij Universiteit Twente op de afdeling Projects en Development. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle condities aanwezig zijn zodat Universiteit Twente uiteindelijk alles rondom low-code zelf kan gaan doen.

 

universiteit twente

De klant

De Universiteit Twente is een universiteit met vijf faculteiten en ruim vijftig opleidingen. De universiteit is een pionier in het verbinden van technologie, wetenschap en engineering met sociale wetenschappen om het verschil te maken in de wereld. De wetenschappers, docenten en studenten van de universiteit zijn nieuwsgierig en hebben een ondernemende mindset. De universiteit ziet dat maatschappelijke uitdagingen tegenwoordig groter zijn dan ooit en technologie is volgens de universiteit de sleutel bij het vinden van oplossingen voor de complexe, wereldwijde uitdagingen. De Universiteit Twente omarmt de verbinding tussen mens en technologie en weet dat vandaag de dag de één niet meer zonder de ander kan bestaan.

De uitdagingen

Universiteit Twente was niet klaar voor low-code

Er werd nog gewerkt met grote PID documenten en oude programmeertalen als Java, PHP en Dotnet en SQL. Dit maakte dat de universiteit nog klaar was om de low-code gedachtegoed te omarmen.

Er was een uitgebreid SaaS landschap

De universiteit maakt gebruik van een hoop verschillende systemen die allemaal met elkaar moeten samenwerken. Ook is er sprake van een hoop stakeholders, met ieder hun eigen unieke rol binnen de organisatie.

Onze aanpak

ChangeMaker Nuhi ging aan de slag als interim manager bij Universiteit Twente op de afdeling Projects en Development. Het belangrijkste doel was het focussen op de vier P’s binnen de universiteit. Het gaat hier om: People, Portfolio, Process en Platform. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle condities aanwezig zijn zodat Universiteit Twente alles uiteindelijk zelf zou kunnen gaan doen.

People

De P van People is het eerste waar Nuhi naar op zoek is gegaan en wat altijd zijn startpunt is bij het aangaan van veranderingen. Binnen de universiteit ging Nuhi op zoek naar mensen die in beweging willen komen in de organisatie en hen te te overtuigen van de voordelen van low-code en het vrijmaken en er energie en realisatiekracht vrij komt.
Maar wat ook erg belangrijk is, is dat een low-code gedachtegoed op schaal wordt doorgevoerd. De hele organisatie moet meegaan. “Doe het op schaal, of doe het niet”, aldus Nuhi Stenvers.

Portfolio

Inmiddels zagen genoeg mensen het nut van low-code in en werd het tijd voor de tweede P: Portfolio. Nuhi ging aan de slag met het kiezen van geschikte projecten en use cases voor low-code toepassingen. Veel van deze projecten zouden – zonder low-code – een grote investering vragen qua licentieaanvragen. Door het portfolio slim te managen, bespaarde de universiteit dus een fors bedrag.

Proces

Met deze en een aantal andere geschikte use cases begon het inrichten van de derde P: proces. Ofwel: het realisatieproces. Nuhi zijn rol hierin bestond uit het sturen van de organisatie richting low-code. Hierbij was het van groot belang dat er een Universiteit Twente ‘way of work’ met low-code werd gerealiseerd. Samen werd er gekeken of low-code apps een toegevoegde waarde konden leveren aan de applicatie architectuur binnen Universiteit Twente. Zo konden er bijvoorbeeld aanvullingen worden gerealiseerd op de standaard functionaliteiten van de huidige SaaS-pakketten.

Platform

Nuhi begon eindgebruikers van de nieuwe software in zijn team toe te voegen als consultants zodat zij hun eigen applicatie konden door ontwikkelen in het low-code Platform. Belangrijk hierbij was dat in de gaten moest worden gehouden of de organisatie de snelheid van het ontwikkelen kon bijhouden. En of de nieuwe manier van werken kon worden verwerkt in de bestaande processen, of dat die eventueel konden worden aangepast. Door de snelheid van low-code konden al na een halfjaar de applicaties worden gerealiseerd.

In 12 weken met daarin 8 sprints werden use cases tot leven gebracht in samenwerking met de product owners. Om een voorbeeld te schetsen: één van de use cases ging over een systeem om vragenlijsten mee te bouwen en te ondervragen in een intern proces rondom ethische bezwaren voor onderzoek met mensen. Universiteit Twente kampte al 2 jaar hiermee en steeds liep het project vast. Dankzij low-code ging dit dus allemaal een stuk sneller!

In totaal duurde het gehele project zo’n 9 maanden. Binnen de Universiteit Twente zit inmiddels een eigen team van 4 mensen: een scrum master en 3 Mendix conultants. Bovendien is Mendix binnen Universiteit Twente verheven tot doeltechnologie.

Universiteit Twente en ons ESG-beleid

universiteit twente esg beleid
Universiteit Twente is dagelijks bezig met technologie, wetenschap, engineering en sociale wetenschappen. Het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek dat zij verrichten is een perfect voorbeeld hoe wij ons ESG-beleid voeren. ChangeMakers is er trots op dat wij met onze low-code expertise de universiteit hebben kunnen helpen Door de complexe IT van Universiteit Twente te versnellen zorgen wij dat zij duurzamer en doeltreffender hun onderwijs kunnen toespitsen op de uitdagingen in de wereld.

Over ons

Wij zijn ChangeMakers

Wij zijn een hecht team van ervaren professionals die snel en efficiënt werken om nieuwe manieren van werken en de nieuwste low-code softwaretechnologie in te zetten voor onze opdrachtgevers. Wij hebben de kennis en kunde in huis om jouw IT te versnellen. Leer ons kennen!

Lees onze laatste blogartikelen 

Kom alles te weten over low-code en ChangeMakers in onze blog.

Een applicatie laten ontwikkelen met Mendix

Een applicatie laten ontwikkelen met Mendix

Een applicatie laten ontwikkelen met Mendix Techologie maakt een steeds groter verschil in onze wereld. Met behulp van applicaties kan je bedrijf zich onderscheiden, klanten binden en medewerkers ondersteunen. Veel organisaties kunnen niet meer zonder al hun soorten...

Lees meer
Low-code apps ontwikkelen met AI

Low-code apps ontwikkelen met AI

In de huidige tijd waarin Artificial Intelligence (AI), meer dan ooit, een hot topic is, is het belangrijk om kritisch te blijven. Hoe kunnen AI-tools ons helpen bij het ontwikkelen van apps, zonder dat ze de onmisbare menselijke touch overnemen? In deze blog duiken...

Lees meer
Mendix developer bootcamp Turkije

Mendix developer bootcamp Turkije

In samenwerking metWil jij ook Mendix developer worden? Het Mendix Developer Bootcamp is bedoeld voor Mendix ontwikkelaars en consultants in spe. Het doel van dit bootcamp is om jou als ontwikkelaar te voorzien van de belangrijkste kennis en inzichten om je...

Lees meer

 Ben jij klaar voor Change?

Neem contact met ons op

Bij ChangeMakers zijn we er trots op wanneer we dingen goed – en snel gedaan krijgen. We begrijpen als geen ander dat je als organisatie wendbaar moet zijn. Daarom gebruiken we low code software toepassingen en werken we via Agile sprint proces. Hierdoor zijn we wendbaar en spelen we in op de behoeften van onze opdrachtgevers, terwijl we toch producten van hoge kwaliteit leveren in een kort tijdsbestek. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare partner die je kan helpen je doelen te bereiken, kijk dan niet verder dan ChangeMakers!  

× WhatsApp